Potrivit legislației în vigoare sunt doar câteva categorii de persoane care pot lucra și după ce au ieșit din câmpul muncii
Potrivit prevederilor art. 118 din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările și completările ulterioare, în sistemul public de pensii din România, pot cumula pensia cu venituri provenite din situații pentru care asigurarea este obligatorie (salariul), următoarele categorii de pensionari:
● pensionarii la limita de vârstă;
● nevăzătorii;
● pensionarii de invaliditate gradul III, precum și copiii, pensionari de urmaș, încadrați în gradul III de invaliditate;
● copiii, pensionari de urmaș, prevăzuți la art. 84 lit. a) și b).
● soțul supraviețuitor cu pensie de urmaș, dacă veniturile nu depășesc 35% din câștigul salarial mediu brut.
Și cei care au ieșit la pensie la termen dar au beneficiat de reducerea vârstei de pensionare pot munci în continuare. Pensionarii pot fi reangajați în același loc sau la un nou angajator. Salariații pensionari vor plăti aceleași impozite către stat la fel ca angajații nepensionari (mai puțin șomajul).
Anii în plus îți cresc pensia
Potrivit Legii 263/2010, „pensionarii pentru limita de vârstă care, după data înscrierii la pensie, realizează stagiu de cotizare, pot solicita recalcularea pensiei, în condițiile legii”. Iar această recalculare poate fi făcută oricând, potrivit Casei Naţionale de Pensii Publice, dacă persoana în cauză obţine venituri pentru care se datorează contribuţia de asigurări sociale.
Categoriile care nu au voie să se angajeze
Nu au voie să cumuleze pensia cu venituri din salariu următoarele categorii:
● pensionarii care beneficiaza de pensie anticipată sau anticipată parțial:
● pensionarii cu grad de invaliditate I sau II.
Potrivit legii 263/2010, dacă gradul de invaliditate este I sau II, persoana în cauză nu poate presta activitate deloc. Încălcarea prevederilor legii atrage răspunderea materială, civilă, contravențională sau penală, după caz. Amenzile pot urca până la 10.000 de lei.