Din păcate, chiar dacă românii au stagiu de cotizare de 35 de ani, cu un salariu mai mic, potrivit calculelor, pensia va una de mizerie. Mai mult, românii care vor ieşi la pensie în viitor ar putea primi o pensie mult mai mică faţă de sumele cu care au contribuit la sistemul de stat.
Un român care a cotizat la sistemul public de pensii vreme de 35 de ani primește, după retragerea din activitate, mai puțin de jumătate din suma cotizată. Angajații contribuie cu 20% din salariu la sistemul de pensii de stat, iar perioada maximă de cotizare este de 35 de ani. Pe de altă parte, pensia obișnuită este de 50% din venitul lunar.
Spre exemplu, un român care acum are un salariu mediu net de circa 4.000 de lei, adică 833 de euro, ar urma să aibă, după 35 de ani de contribuții plătite, o pensie de la stat de doar 1.275 de lei, ceea ce înseamnă 265 de euro, arată o simulare de calcul. Aceasta pentru că punctul de pensie se calculează ponderând un salariu mediu (care e acum 6.789 lei – brut, 3.972 lei – net) la 35 de ani de contribuţie la sistemul de pensii.
Ce salariu trebuie să ai în prezent, pentru a primi o pensie de 2.000 de lei peste 10 ani
Economistul Adrian Codîrlașu a anunțat că, în medie, românii primesc pensie doar 12 ani după ce se retrag de la locul de muncă. Acest lucru indică faptul că nu apucă să primească înapoi din partea statului, sub formă de pensie, toți banii cotizați. Fiecare român cotizează la pensie 21,25% din venitul lunar.
Abia la un salariu brut de 7.000 de lei, pensia de stat va ajunge la 2.000 de lei. Luând în calcul un salariu brut de 7.000 de lei, pensionarea în 2033, fără contribuții la pensiile private, pensia de stat ar fi de 2.180 lei.
România s-a angajat prin PNRR să realizeze o amplă reformă a sistemului de pensii, urmând să pună la punct până la finalul acestui an toate modificările necesare eliminării inechităţilor din sistem.
Pensia primită pentru salariul minim: condamnare la sărăcie
În ciuda sumelor exagerate pe care românii le plătesc acum pentru a-și asigura bătrânețea, trebuie să știți că sumele primite nu vor fi deloc satisfăcătoare. Când vine vorba de pensii, avem acum posibilitatea să solicităm de la Casele Județene un buletin de calcul, pentru a vedea exact câți bani vom încasa atunci când ne vom retrage din câmpul muncii.
La un salariu minim brut de 4 mii de lei, adică undeva la 2.400 de lei în mână, dacă ieșiți la pensie, de drept, în 2033, adică peste 10 ani, veți avea o pensie medie de 1250 de lei. Asta dacă nu aţi cotizat deloc la pensiile private obligatorii.
La un salariu brut de 6000 de lei, dacă ieșiți la pensie peste 10 ani, nu veți încasa mai mult de 1.870 de lei. Iar la un salariu brut de 8000 de lei, adică 4.700 de lei în mână, pensia în 2033 va fi de 2.500 de lei, informează antena3.ro.