Ce pedeapsă riscă Victor Ponta după ce s-a asociat cu avocații lui Șova

Ce pedeapsă riscă Victor Ponta după ce s-a asociat cu avocații lui Șova

Victor Ponta a fost trimis în judecată pentru trei acuzații. Deși a susținut că a plătit prejudiciul, ANAF s-a constituit parte civilă și îi cere lui Ponta 51.000 de lei

Trimis în judecată sub acuzațiile de fals în înscrisuri, complicitate la evaziune fiscală și spălare de bani, Victor Ponta riscă între o pedeapsă cu suspendare și un an cu executare. Specialiștii în Drept consultați de „Evenimentul zilei” au declarat că, din primele date ale dosarului, Victor Ponta se încadrează între aceste limite, având în vedere experiența din condamnările date de judecători. După analiza mai multor factori, cum ar fi prejudiciul mic care a fost achitat, aplicarea legii mai favorabile și faptul că spălarea de bani nu a fost făcută cu intenție, premierul s-ar încadra între aceste pedepse. „Desigur, pedeapsa maximă pentru spălarea de bani este de 10 ani, dar nicio instanță nu o să pronunțe o astfel de condamnare”, ne-a declarat sursa citată.

CEO nu vrea banii înapoi

Interesant lucru, în caz ANAF s-a constituit parte civilă cu suma de 51.321,80 lei față de inculpatul Ponta Victor- Viorel, pentru recuperarea pagubei produsă bugetului de stat prin fapta de evaziune fiscală. Nu același lucru se poate spune despre Complexul Energetic Oltenia (CEO), instituție condusă de Laurențiu Ciurel, bun și vechi prieten al premierului Victor Ponta. Numai în acest caz, paguba adusă complexului de contractele păguboase cu casa de avocatură a lui Dan Șova se ridică la 5,6 milioane de euro.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cumnatul lui Ponta s-a plimbat doi ani cu o mașina de lux plătită de Șova

Ancheta DNA a mai dezvăluit faptul că în 2007, firma de avocatură a lui Șova a cumpărat în leasing un autoturism Audi Allroad. În acte, mașina figurează ca fiind achiziționată în vederea desfăşurării activităţii societăţii de avocaţi. În realitate, ea a fost folosită în interes personal de Iulian Herțanu (foto), cumnatul premierului Victor Ponta. „Societatea de avocaţi a plătit avansul, ratele de leasing şi toate cheltuielile aferente contractului până la sfârşitul anului 2009. În tot acest timp, societatea de avocaţi a beneficiat de deducerea TVA, a impozitului pe profit şi de alte deduceri. În luna iunie 2009, autoturismul a fost declarat furat”, se arată în rechizitoriul procurorilor. Senatorul PSD Dan Șova nu a putut fi contactat pentru a comenta acuzele procurorilor.

FOTO: Iulian Herțanu

Acuzațiile

Primul ministru este acuzat că, în perioada octombrie 2007 - decembrie 2008, prin cabinet individual de avocat, a obţinut de la SCA „Şova şi Asociaţii” suma de peste 181.000 lei, pentru presupuse activităţi efectuate în conlucrare, dar care, în realitate, nu s-au efectuat. Contactată, avocata premierului, Loredana Radu, ne-a declarat scurt: „Nu vorbesc cu presa!”. De-a lungul timpului, Victor Ponta a negat acuzațiile.

FOTO: Premierul Victor Ponta și ministrul Dan Șova, asociați în avocatură și în politică FOTO: NICU DÎRDÎIAC

Opinie de specialist

Despre trimiterea în judecată a premierului Victor Ponta, avocatul Daniel Fenechiu a declarat pentru EVZ: „În opinia mea, infracțiunea pentru care putea fi acuzat Ponta este fie de favorizarea făptuitorului, dacă știa la ce folosește Șova înscrisurile, fie de fals în înscrisuri sub semnătură privată, dacă nu știa”. Specialistul a mai opinat: „Preconizez o dezbatere interesantă în instanță, întrucât recenta Hotărâre a Curții Europene de Justiție îi profită lui Victor Ponta. Curtea a statuat că în contractele de consultanță neprestarea obiectului convenției datorate nesolicitării serviciului nu generează efecte juridice. E greu de spus ce se va întâmpla în instanță”.

12 juriști care au tăiat frunză la câini

Dumitru Cristea (foto), era la data faptelor director general al Complexului Energetic Turceni (CET). Este acuzat de abuz în serviciu. Fără nicio justificare, a încheiat două contracte de asistență juridică cu casa de avocatură a lui Șova. CET a decontat suma de 1.622.987 de lei. În anul 2007, Biroul Juridic al CET a funcționat cu 10 posturi de consilier juridic, iar în anul 2008 cu 12 posturi de consilier juridic. Cheltuielile totale de natură salarială în această perioadă ale Biroului Juridic au fost de 1.520.000 lei.

FOTO: Dumitru Cristea

Avocații turbo au muncit 24 de ore pe zi

Director general al SC Complexul Energetic Rovinari SA (CER) Laurențiu Ciurel (foto) este acuzat de trei infracțiuni de abuz în serviciu. A semnat fără avizul consiliului de administrație trei acte adiționale de asistență juridică cu casa de avocatură a lui Șova. Prin contract a fost stabilit onorariul de 182 lei/oră/avocat. În 4 zile din ianurie 2008, în baza actelor semnate de Ciurel, trei avocați ai lui Șova au muncit 24 de ore pe zi, pentru a redacta o concluzie într-un dosar de la Judecătoria Miercurea Ciuc.

FOTO: Laurențiu Ciurel

Presa străină, despre trimiterea în judecată a lui Victor Ponta

Presa internațională a difuzat, ieri, știrea referitoare la trimiterea în judecată a premierului din România, precizând că este vorba despre acuzații de corupție.

Agențiile mari de presă - Reuters, AFP, AP - precum și publicații importante din Europa, America și nu numai, au relatat că Victor Ponta nu va fi arestat și că prim-ministrul a negat, în repetate rânduri, acuzațiile ce i se aduc, începând din luna iulie.

Capetele de acuzare

Acesta este primul premier român care va fi judecat în timpul mandatului său, arată jurnaliștii străini, care relatează despre învinuirea de fraudă, evaziune fiscală, spălare de bani, ce datează de pe vremea când Victor Ponta era avocat, înainte de a fi numit în fruntea Guvernului, în 2012. Președintele Klaus Iohannis, care i-a cerut lui Ponta să demisioneze, consideră că imaginea României va avea de suferit din cauza acestui caz, scrie BBC News.

Moment dificil pentru Guvern

Presa străină amintește că alte patru alte persoane vor fi judecate în acest dosar, iar Victor Ponta refuză să-și dea demisia, fiind susținut de partidul său de stânga și de aliații acestuia, pentru a rămâne la putere.

Inculparea vine într-un moment delicat pentru Executivul de la București, care a fost deja lovit grav în alegerile prezidențiale, din noiembrie 2014, și se află în fața alegerilor generale din 2016, precizează Reuters.

Sute de oficiali de top au fost condamnați pentru fraudă în ultimii ani, iar agenția de combatere a corupției își continuă activitatea. Mulți dintre cei judecați susțin că acuzațile sunt motivate politic, precizează sursele citate.

Agenția de știri americană Bloomberg prezintă și scenariul post-demisia lui Victor Ponta și scrie că Iohannis trebuie să se consulte cu partidele politice și să aleagă un înlocuitor, apoi Guvernul trebuie votat de Parlament. (Simona Stupar)