Ce părea un SF, în urmă cu un deceniu, va deveni realitate. În curând apar primele taxiuri zburătoare

Ce părea un SF, în urmă cu un deceniu, va deveni realitate. În curând apar primele taxiuri zburătoare

În maximum 3-4 ani, în Europa vor zbura taxiuri, vehicule ce vor fi folosite pentru transportul pasagerilor, al urgențelor medicale sau al mărfurilor.

În Europa vor apărea în anii următorii taxiuri zburătoare. Orizontul de timp se întinde până în 2024 sau 2025. Anunțul a fost făcut, miercuri, de Agenţia Europeană pentru Siguranţa Aviaţiei (EASA). Mai multe firme europene au anunţat că au dezvoltat tehnologia de mobilitate aeriană urbană (UAM) pentru pasageri sau pentru transport de mărfuri, cum ar fi livrările de echipamente medicale.

Proiect ce ar trebui finalizat până la Jocurile Olimpice de Vară din 2024

„Cred că utilizarea comercială a taxiurilor (aeriene) ar putea avea loc în 2024 sau în 2025” a declarat Patrick Ky, director general al EASA. Până în anul 2030, valoarea pieţei europene de mobilitate aeriană urbană va ajunge la 4,20 miliarde de euro şi vor fi create 90.000 de locuri de muncă. Aproximativ 31% din piaţa globală pentru noua tehnologie va fi în Europa.

Agenţia Europeană pentru Siguranţa Aviaţiei a început procesul de certificare pentru unele aparate şi primele aprobări sunt aşteptate în 2024, conform Agerpres.

Startup-ul german Volocopter şi cei care sprijină alte proiecte, cum ar fi Aeroports de Paris (ADP), speră că vor putea să facă pași importanți în acest proiect. Astfel încât să demonstreze cum funcţionează această tehnologie până la Jocurile Olimpice de Vară ce vor fi găzduite de capuitala Franței, Paris, în anul 2024.

Studiile arată că muți oameni sunt interesați de taxiurile zburătoare

Cât de rapid vor funcţiona astfel de vehicule va depinde şi de obţinerea aprobărilor în cazul în care ele zboară peste centre urbane sau căi ferate, a mai spus şeful EASA.

71% dintre cetăţenii intervievaţi de cei de la EASA, în şase zone urbane, şi-au exprimat interesul în folosirea taxiurilor aeriene sau a serviciilor de livrare, ori a ambelor, iar 41% din aceştia au apreciat că cel mai mult vor avea de câștigat cei care au nevoie de îngrijire medicală de urgenţă. Există și dezavantaje, legate de siguranţa pentru drone şi pentru taxiuri şi zgomotul produs.