Ce operaţii estetice se pot face gratuit în România

Ce operaţii estetice se pot face gratuit în România

Operaţia de micşorare a sânilor sau cea de reconstrucţie în cazul bolnavelor de cancer sunt gratuite. Defectele la buze, nas sau urechi sunt corectate gratuit la copiii sub 18 ani.

Operaţiile "pur"-estetice nu sunt decontate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi sunt suportate de cel care le cere.

Există însă şi operaţii estetice care sunt realizate în scop terapeutic, fără de care pacientul ar avea grave probeme de sănătate. De exemplu, cu sânii mici se poate trăi, dar, adesea, cu sânii excesiv de mari nu. Sau, cu un defect la nas se poate trăi, dar, dacă afectează şi respiraţia, nu.

Sânul tăiat de oncolog, pus la loc gratis de plastician

Operaţia estetică de mărire a sânilor este plătită din buzunarul doritoarei. În cazul în care sânii sunt foarte mari şi provoacă dureri de spate sau afecţiuni ale pielii, operaţiile sunt decontate de casele de asigurări.

"Dacă sânii sunt extrem de mari şi provoacă dureri de spate sau probleme tegumentare- dermatite, eczeme, mâncărimi care deranjează, nu mai vorbim de o operaţie estetică, ci de una curativă, chiar dacă se folosesc tehnici specifice operaţiilor estetice", explică dr. Dumitru Totir, medic primar chirurgie plastică şi microchirurgie reconstructivă la Spitalul de Urgenţă Floreasca din Bucureşti.

Nici operaţia de reconstrucţie a sânilor nu este considerată una estetică şi este gratuită pentru asiguraţi. Mai mult, pacientele pot face operaţia de reconstrucţie a sânilor imediat după rezecţie, adică două operaţii în una singură. Nu se mai trezesc mutilate, ci cu sâni noi.

"Manopera medicului, operaţia în sine este decontată de casele de asigurări. Până în acest moment, protezele mamare şi expanderul-un balon care se umple cu apă şi ser, necesar pentru a face loc protezei- nu se decontează, dar costurile pentru acestea nu depăşesc, în principiu, 1.000 de euro. Pacientele nu sunt informate că reconstrucţia poate fi făcută imediat după rezecţie. După ce taie chirurgul oncolog, pune la loc chirurgul plastician. Femeia nu se mai trezeşte mutilată", adaugă plasticianul Dumitru Totir.

Corectarea defectelor la nas poate fi gratuită

Aceeaşi situaţie se aplică şi în cazul operaţiilor de bypass gastric. Obezitatea este o boală morbidă. Astfel, se decontează doar manopera pentru operaţia bariatrică, nu şi inelul şi alte materiale. Ele pot ajunge şi la câteva mii de euro", detaliează prof. dr. Nicoale Iordache, specialist în chirurgia obezităţii.

Rinoplastia sau reconstrucţia nasului este gratuită pentru asiguraţi doar dacă le afectează respiraţia sau dacă au suferit traumatisme în acestă zonă. "În unele cazuri, deviaţia de sept este asociată cu un defect la nas, iar atunci se face şi rinoplastia. Oricum, aceste cazuri sunt la limită", mai spune medicul Dumitru Totir.

Sunt suporate de asigurări operaţiile de reconstrucţie după arsuri, mutilări, transplanturi de piele. Şi operaţia de schimbare de sex este decontată pentru transsexualii "cu acte în regulă". "În România, din păcate, pentru a obţine acordul de a face operaţia, bolnavul trece prin nu ştiu câte furci caudine. În alte ţări, se obţine mai uşor, fără ordin de la judecător, doar în baza analizelor medicale şi a indicaţiei de la psihiatru", mai spune chirurgul plastician Dumitru Totir. "Pacientele pot face operaţia de reconstrucţie a sânilor imediat după rezecţie, adică două operaţii în una singură. Nu se mai trezesc mutilate, ci cu sâni noi.“ DUMITRU TOTIR, medic primar chirurgie plastică, Spitalul Floreasca

LA COPII

Malformaţii la gură, nas şi urechi

Malformaţiile sau traumatismele de la nivelul gurii, urechilor sau nasului pot fi corectate gratuit cu ajutorul chirurgiei plastice până la vârsta de 18 ani. Sute de astfel de operaţii se fac anual în spitalele din ţară, cele mai multe la Clinica de Chirurgie Plastică de la Spitalul de Urgenţă "Grigore Alexandrescu".

Una din cele mai grave malformaţii ale gurii este despicătura de buză şi de palat, situaţie în care corecţia trebuie făcută devreme, de la trei luni.

În cazul copiilor care s-au născut fără pavilionul urechii este nevoie de reconstrucţie naturală, în acord cu trăsăturile feţei copilului.

Urechile clăpăuge pot fi corectate prin "modelarea" cartilajului. În funcţie de severitatea traumatismelor de la nivelul nasului, copilul poate avea nevoie de reconstrucţie totală, caz în care se pot folosi tegumente de la donatori.

Toate aceste intervenţii sunt decontate de casele de asigurări de sănătate.

Ne puteți urmări și pe Google News