Crăciunul se apropie, iar gospodinele au început deja curățenia și decorarea locuințelor. Sărbătorile de iarnă aduc multe tradiții și superstiții, majoritatea legate de Noul An. Ei bine, pe lângă bucatele pe care trebuie să le avem musai pe masă, pentru belșug și noroc avem nevoie și de o plantă specială, pe care o așezăm la intrarea în casă.
Bradul nu este singura plantă pe care trebuie să o avem în case de Crăciun și Anul Nou. Sărbătorile de iarnă sunt pline de tradiții, iar una dintre ele este să punem la intrarea în case o anume floare. Ea aduce belșug și noroc, iar de multe ori este oferită cadou gazdelor.
De Crăciun și Revelion nu trebuie să îți lipsească din casă o floare roșie, pe care majoritatea femeilor o adoră. Tradiția spune că trebuie să avem la intrare o Crăciuniță dacă ne dorim un nou an prosper și cu reușite. Din moși-strămoși se știe că această plantă este considerată o floare sfântă, iar ea trebuie pusă neapărat la intrarea în casă pentru a aduce noroc și belșug.
Legenda Crăciuniței
Această plantă are mai multe denumiri. I se mai spune și Floarea sau Steaua Crăciunului, însă este cunoscută și sub numele de Floarea Nopții Sfinte. În preajma sărbătorilor de iarnă, frunzele florii își schimbă culoarea și devine o adevărată podoabă perfectă pentru decorarea casei sau a mesei festive.
Mulți cred că florile Crăciuniței sunt roșii, însă nu este deloc așa. Ea face niște flori mici galbene, aproape nesemnificative, iar petalele roșii sunt de fapt frunzele care își schimbă culoarea.
Crăciunița este considerată floarea sfântă, simbol al purității și credinței. Povestea ei începe într-un oraș din Mexic, acolo unde era considerată o plantă de leac pentru combaterea febrei. An de an, în acest oraș era organizat un festival de Crăciun, în cadrul căruia se ofereau cadouri micului Iisus. Maria și Pablo, doi frați dintr-o familie săracă, nu își permiteau să facă cadouri, așa că au mers cu plantele verzi. Copii au râs de ei că nu își permiteau un cadou, însă mai târziu aveau să aibă parte de un miracol. Cei doi frați au așezat plantele verzi în jurul noul născut, iar imediat acestea s-au colorat în roșu, cu frunze în formă de stea.
Sunt mai multe povești legate de legenda acestei flori, însă toate au ca personaj principal cel puțin un copil amărât, care a mers la Slujba de Crăciun cu plante verzi, transformate miraculos în frumoasa floare.
În credința populară se spune că Dumnezeu, atunci când a creat natura, a cerut plantelor să își aleagă un anotimp pentru a înflori și să ofere mereu frumusețe, dragoste și liniște. Una dintre plante a făcut tot posibilul să fie remarcată. Încă de la naștere ea oferea tot ce are mai frumos, însă nimeni nu era atras de ea, pentru că florile sale erau prea mici în comparație cu frunzele.
Atunci când a văzut că nimeni nu își dorește acea plantă, Dumnezeu a mers la ea și-a zis: „Văd că ești o plantă foarte frumoasă și că îți faci datoria cu multă dăruire chiar dacă frumusețea ta nu e apreciată și asta te întristează. Luptă pentru a fi fericită oferind dragostea ta necondiționată oamenilor deoarece știi bine că au nevoie de ea. Pentru aceasta îți dăruiesc sângele meu, frunzele tale transformându-se în rosu iar pentru dragostea și înțelepciunea ta vei deveni cea mai frumoasă floare în perioada cea mai importantă a anului. Tu vei fi reprezentanta dragostei și esența divină a universului”. Planta s-a transformat imediat în Steaua Crăciunului, simbolul iubirii și a speranței.
Cum îngrijim Floarea Crăciunului
Crăciunița este una dintre plantele puțin pretențioase atunci când vorbim despre îngrijirea ei. Ea are nevoie de lumină, însă nu o pune în bătaie soarelui pentru că se vor arde frunzele. Trebuie așezată undeva unde temperatura este una constantă și nu scade sub 15 grade Celsius.
Steaua Crăciunul nu este o plantă iubitoare de apă. Ea trebuie udată mai rar, atunci când remarci să solul său este uscat, cu apa la temperatura camerei. Nu exagera cu apa deoarece poate duce la putrezirea rădăcinilor. Trebuie doar să menții pământul din ghiveci umed. În perioada de înflorire nu este recomandat să folosești îngrășământ.