Fostul fotbalist internațional Franz Beckenbauer, supranumit 'Der Kaiser, s-a născut în urmă cu 70 de ani.
Respectiv la 11 septembrie 1945. a fost unul dintre cei mai valoroși fotbaliști ai timpurilor moderne, o vedetă care înnobilează și în prezent cel mai popular sport din lume. Eleganța sa naturală, tehnica perfectă și puternica personalitate i-au făcut pe suporterii săi din Bavaria natală să-i dea porecla ''Kaiser Franz'' (Împăratul Franz).
Primele întâlniri cu fotbalul le-a avut, ca mulți alți copii de pretutindeni, prin intermediul unei mingi din cârpă, pe care a confecționat-o împreună cu fratele său mai mare. Ascensiunea lui Franz Beckenbauer către echipele de tineret a început în ziua în care tatăl său i-a pus crampoane pe tălpile unei perechi de ghete vechi.
Câțiva ani mai târziu, semna o licență pentru S.C. 1906 Munchen, pe atunci cel mai puternic club din oraș, chiar înaintea faimosului Bayern Munchen. Ascensiunea ulterioară a clubului Bayern l-a atras inevitabil la acest club, începând cu 1959. A jucat la echipa de tineret a lui Bayern Munchen până în 1964, când antrenorul de atunci al bavarezilor, iugoslavul Ceaikowski, l-a promovat în prima echipă; așa s-a ''născut'' viitorul numărul unu al fundașilor libero: Beckenbauer. Avea să joace pentru Bayern până în anul 1977.
Cucerește titlul național cu echipa de club
Ulterior, cariera sa se poate rezuma astfel: 1965 — debut în echipa națională; 1966 — titlul de ''Cel mai bun jucător vest-german'' și Cupa RFG; 1967 — Cupa Cupelor și din nou Cupa RFG; 1968 — fotbalistul anului; 1969 — titlul de campion și Cupa RFG; 1971 — căpitan al echipei naționale; 1972 — face parte din echipa națională campioană a Europei, cucerește titlul național cu echipa de club și ''Balonul de Aur'' atribuit celui mai bun fotbalist al Europei.
Cucerește, în 1974, Cupa Campionilor Europeni, titlul național și titlul de ''Cel mai bun jucător vest-german''. În același an, contribuie decisiv la câștigarea celui de-al doilea titlu mondial al naționalei Republicii Federale Germane, finala cu Olanda fiind disputată chiar la Munchen și încheiată cu scorul de 2-1. În 1975, obține Cupa Campionilor Europeni cu Bayern, pentru ca în 1976 să câștige, cu aceeași echipă de club, Cupa Intercontinentală și, a treia oară consecutiv, Cupa Campionilor Europeni cu Bayern Munchen. De asemenea, obține, pentru a doua oară, ''Balonul de Aur''.
În anul 1977, părăsește clubul Bayern Munchen și se transferă la Cosmos New York. Timp de patru ani a purtat culorile acestei echipe, alături de Pele, cucerind două titluri. Între 1980 și 1982, joacă pentru Hamburger SV, iar în 1983, se întoarce la New York Cosmos. În total, a jucat 427 de meciuri pentru Bayern, înscriind de 60 de ori; 132 meciuri în culorile celor de la New York Cosmos, reușind 21 de goluri și de 28 de ori sub culorile Hamburger SV, fără să înscrie. La echipa națională a Germaniei de Vest a jucat de 103 ori, între 1965 și 1977, pentru care a marcat 14 goluri.
Pentru turneul final
În 1984, devine antrenor al echipei naționale vest-germane, pe care a pregătit-o pentru turneul final al campionatului mondial din Mexic. A câștigat Cupa Mondială în 1990 cu echipa națională a Germaniei, devenind primul om din istorie care a câștigat Cupa Mondială atât din postura de căpitan de echipă, cât și de antrenor.
În intervalul 1990-1991, a fost la cârma francezilor de la Olympique de Marseille, iar între 1993-1994 i-a pregătit pe bavarezii de la Bayern Munchen, echipă la care s-a întors în 1996. Ca antrenor, Franz Beckenbauer a schimbat viziunea spectatorului de fotbal despre fundașul central, acesta devenind o piesă mult mai importantă în teren. La 2 septembrie 2000, orașul Hamburg a găzduit un eveniment mai puțin obișnuit: o specie de dalie a primit numele lui Franz Beckenbauer, petalele ei fiind de culoare roșu-violet și albastru, nuanțe reprezentative pentru cluburile Bayern Munchen și S.V. Hamburg, unde a activat maestrul fotbalului. A participat la organizarea Cupei Mondiale din Germania din 2006. În 2009, a fost numit președinte onorific al clubului Bayern Munchen.