Ce nu mai are voie să facă Simona Halep în perioada de suspendare provizorie. Interdicții drastice pentru marea campioană

Sursa foto :Xinhua

Simona Halep a fost suspendată provizoriu după ce a fost testată pozitiv la Roxadustat. În urma acestei decizii, sportiva româncă trebuie să suporte consecințele. Mai exact, în toată perioada cât este suspendată are interdicții foarte clare comunicate de WADA (World Anti-Doping Agency).

Simona Halep, 31 de ani, a fost depistată pozitiv la substanța Roxadustat, în urma testului anti-doping de la US Open. Substanța respectivă este interzisă de WADA, motiv pentru care sportiva a fost suspendată temporar din activitate. Dar, pe lângă suspendare, campioana noastră mai are de respectat câteva interdicții pe care trebuie să le respecte.

La următoarele turnee are nevoie de bilet ca orice spectator. „Nu are acces în zona VIP”

Cea mai bună jucătoare română de tenis, Simona Halep, a anunţat, pe 21 octombrie, pe Instagram, că a fost testată pozitiv la un control antidoping, la substanţa roxadustat.

De asemenea, Agenţia Pentru Integritatea Tenisului (ITIA) a anunţat că „Simona Halep, o jucătoare română de tenis de 31 de ani, a fost suspendată provizoriu conform articolului 7.12.1 din Programul Antidoping din Tenis (TADP)”, se arăta în comunicatul agenţiei.

Mai trebuie amintit despre Simona Halep că a fost testată pozitiv la substanța Roxadustat, într-o cantitate foarte mică, dar nu asta contează deoarece regulamentul este strict şi nu va mai putea să participe la niciun turneu de tenis organizat de WTA sau ITF.

Cele mai importante interdicții pe care Simona Halep trebuie să le respecte

Cristian Jura, membru al Diviziei Antidoping a Tribunalului de Arbitraj Sportiv de la Lausanne, a detaliat a explicat care sunt interdicțiile aplicate pentru Simona Halep.

„Dintre cele mai importante interdicții pe plan sportiv, putem reține următoarele: un sportiv nu poate participa în mod direct sau în calitate de asistent al unui alt sportiv la nici o competiție, eveniment, activitate organizate de federațiile internaționale, federații naționale sau cluburi, indiferent dacă sunt finanțate din surse private sau publice.

Sportivul suspendat nu va primi nici o acreditare de a participa la unul dintre evenimentele enumerate anterior.

Sportivul suspendat nu va avea acces în nicio sală publică de sport, aflată sub egida organizațiilor enumerate, pentru a se antrena, nici nu poate activa ca și antrenor și nu poate primi finanțare de la nivel național sau internațional pe perioada suspendării

Un sportiv va rămâne la dispoziția autorităților naționale sau internaționale pentru a putea fi testat anti-doping în orice moment. Totuși, atâta timp cât este suspendat provizoriu/definitiv pentru dopaj, un sportiv poate intra la meciuri doar cu bilet, ca simplu spectator, cu mențiunea că nu va avea acces în zonele VIP sau zonele oficiale.

Ce s-ar putea întâmpla dacă Simina Halep încălcă aceste reguli

Dacă jucătoarea de tenis încalcă aceste reguli ar putea urma o nouă etapă de suspendare şi multe alte măsuri drastice, a subliniat Cristian Jura.

„Începe o nouă perioadă de suspendare, care poate suferi modificări în funcție de vinovăția sportivului, iar rezultatele vor fi descalificate și medaliile retrase, pentru competiția la care a participat pe perioada suspendării.

În legătură cu interdicțiile aplicabile, menționez că acestea operează asupra tuturor ramurilor sportive în ceea ce îl privește pe sportivul suspendat provizoriu / definitiv, nefiind posibil ca sportivul în cauză să practice / performeze în mod oficial în orice altă ramură / domeniu a sportului”, a declarat Cristian Jura pentru Prosport.