”Am văzut că este o întreagă propagandă pe tema asta, că noi vindem muncitori în alte ţări. Le spun celor din PSD, care lansează aceste enormităţi, că cei mai mulţi dintre cei care au plecat la muncă în Germania, care pleacă în Austria, care pleacă în Italia sau pleacă în Spania se reîntorc la muncile sezoniere în care au mai fost cu şapte ani în urmă, cu şase ani în urmă, cu cinci ani în urmă, când erau ei la guvernare.

Noi nu i-am acuzat atunci că vând muncitorii, că noi umilim românii şi îi trimitem la muncă în Germania. Pentru că este un lucru firesc, România este o ţară a Uniunii Europene, Uniunea Europeană are la bază principiul libertăţii de mişcare a oamenilor, a ideilor, a mărfurilor.

Orice cetăţean este liber, în măsura în care consideră că găseşte un loc de muncă în altă ţară europeană, să se ducă şi să lucreze în ţara europeană respectivă”, a afirmat Orban, într-un interviu la România TV. Potrivit premierului, mai mult de 80% dintre persoanele care efectuează munci sezoniere în Germania au fost la lucru acolo şi în anii anteriori.

”Cei mai mulţi n-au plecat prin agenţii de plasare a forţei de muncă în străinătate – cei mai mulţi au plecat pe baza relaţiilor personale pe care le aveau din anii anteriori, în care au lucrat la fermele unde au lucrat, iar mulţi dintre ei şi-au mai adus şi prieteni şi rude, pentru că oferta este destul de generoasă. Venitul unui muncitor în fermele de sparanghel este un venit de până la 2.000 de euro”, a mai spus Orban.

Premierul a dat asigurări familiilor sutelor de români care au ajuns să lucreze la o fermă ce a intrat în insolvență, că aceștia își vor primi banii pentru munca prestată. Statul german asigură plata salariilor pentru astfel de situaţii.

”Cred că toate aceste subiecte trebuie abordate cu responsabilitate şi mai ales dintr-o perspectivă europeană şi mai ales ţinând cont de interesul şi de dorinţa de a nu pune beţe în roate unor oameni care se duc să muncească, să câştige nişte venituri care pot să le permită să aibă o viaţă decentă”, a mai declarat Ludovic Orban în același interviu.

Premierul a amintit că și problema aglomerației de la frontieră e pe cale să fie rezolvată. În urma unei întrevederi a ministrului Afacerilor Interne, Marcel Vela, cu omologul maghiar, a fost permisă mărirea numărului de puncte de frontieră. ”Îi anunţ pe români astăzi, să nu vină numai pe la Nădlac şi pe la Borş. Pot să vină pe la Petea, pot să vină pe la Valea lui Mihai, pot să vină pe la Vărşand, pot să vină prin mai multe puncte de trecere a frontierei”, a mai afirmat premierul Ludovic Orban la România TV.