Mâncarea tradițională de carne și de pește era nelipsită cu ocazia sărbătorilor de iarnă, de la masa lui Nicolae Ceaușescu
Mâncarea tradițională era nelipsită, cu ocazia sărbătorilor de iarnă, de la masa lui Nicolae și Elena Ceaușescu. Dacă în restul zilelor cei doi mâncau preparate obișnuite, în special pe baza de verdețuri, cei doi preferau mese mai bogate cu ocazia sărbătorilor de iarnă, când aveau și invitați.
Fiica lui Marin Ceauşescu, Mihaela Ceaușescu, relatează în volumul "Nu regret, nu mă jelesc, nu strig" (apărut la Editura Meteor Press) ce mâncau oaspeții lui Nicolae și ai Elenei Ceaușescu, în noaptea de Revelion, potrivit realitatea.net.
Fata fratelui mai mare a lui Nicolae Ceaușescu povestește că la masă se serveau mâncăruri tradiționale din carne de porc și de peşte.
„Nici nu se compară rafinamentele culinare de acum cu aşa-zisele rafinamente de la mesele Ceauşeştilor, chiar dacă şi ei ar fi avut acces, să zicem, la fructe de mare. Dar nu le plăceau. Ei mâncau mâncăruri tradiţionale, sarmale, friptură, pui la ceaun, piftie, salată de boeuf, care oricum nu lipseau de la mesele de sărbătoare. Dacă lipseau era vai şi-amar! Lui Nicolae Ceauşescu îi mai plăceau în special preparatele tradiţionale din peşte, ciorbă de peşte, plachia şi saramură, marea lui pasiune fiind sarmalele. De băut, se bea vin alb şi ţuică de prună, fiartă şi îndulcită. Tanti Lenuţa mai bea băuturi dulci, pentru femei, dar nu se îmbăta. Cam ăsta era meniul lor de ani de zile, la petreceri, la aniversări sau la Revelion", a povestit Mihaela Ceaușescu.
Bucătăreasa cuplului pregătea mâncarea pentru 8-15 persoane, cu o seară înainte, cele mai cerute fiind ciorbele acrite foarte mult, fripturile la grătar şi prazul umplut cu carne. Cei doi câini, Corbul şi Sarona, aveau și ei parte de un meniu mai deosebit. Dimineaţa mâncau cremvruşti, la prânz budincă de brânză cu spaghete, legată cu zece ouă, sau carne de vită cu zarzavat .