Ce mai e de vandut in Romania

Ce mai e de vandut in Romania

"Perla coroanei" e fabrica ieseana Antibiotice, la care statul mai detine 53% din actiuni.

La inceputul acestei luni, Autoritatea de Valorificare a Activelor Statului detinea 437 de societati comerciale privatizabile. Acestea au un capital social total de 4,5 miliarde lei, din care AVAS detine 471 milioane lei. La doar 56 dintre aceste companii, AVAS este actionar majoritar si detine un capital social de 371 milioane lei.

Bune de privatizat mai sunt Complexurile energetice, Antibiotice Iasi, Automobile Craiova, producatorii si ultimii distribuitori de energie, CEC-ul si companii precum Romgaz, pentru care statul vrea monopol.

Alte societati, precum IAR Ghimbav sau Electroputere Craiova, mai spera in minuni, in timp ce Rulmentul si Tractorul Brasov vor disparea de pe harta companiilor romanesti.

Medicamente si masini pentru 2007

Complexurile energetice din Craiova, Rovinari si Turceni vor fi privatizate pana la finele lui 2008, iar Automobile Craiova mai asteapta oferte pentru preluare pana pe 5 iulie.

Autoritatile asteapta pentru fabrica din Oltenia un investitor de calibrul General Motors sau Ford. In ce priveste Antibiotice Iasi, aceasta este cea mai asteptata privatizare a anului.

Pentru producatorul autohton de medicamente a fost selectat consultantul juridic (Bostina si Asociatii), iar pentru consultant financiar - AVAS a primit oferte de la AT Kearney GmbH si Alpha Bank, care au cerut prea multi bani de la stat, iar procedura va fi reluata. AVAS nu stie cat va obtine din aceste privatizari, dar pentru acest an are prevazute venituri de 594.000 lei.

In primele cinci luni ale anului, AVAS a incheiat contracte de privatizare la 31 de societati, din cele 62 pe care si le-a propus prin planul de privatizare pe 2007. Suma obtinuta este de 9,6 milioane lei. Anul trecut, AVAS a privatizat 69 de societati. Capitalul social al acestora este de 46,6 milioane lei, iar pretul obtinut de AVAS pentru toate a fost de 29,9 milioane lei si 190.000 euro.

AVAS se impiedica singura

AVAS se confrunta cu o serie de probleme care impiedica vanzarea pachetelor minoritare de actiuni, ne-a transmis Autoritatea. Astfel, portofoliul se schimba mereu din cauza ca unele contracte de vanzare-cumparare sunt desfiintate, unele societati se divizeaza, se fac majorari de capital social cu terenuri pentru care s-au obtinut drepturi de proprietate dupa privatizare si AVAS obtine greu documentatia necesara la societatile unde e actionar minoritar. 

Reprezentantii Autoritatii ne-au transmis ca nu iau in calcul ca statul sa ramana cu societati neprivatizate. „Toate societatile vor fi, printr-o metoda sau alta, trecute in proprietate privata”, spune AVAS, amintind ca cele pentru care nu vor fi oferte vor trece in lichidare voluntara sau in vanzarea tuturor activelor, dupa care vor fi radiate.

Ne puteți urmări și pe Google News