Ce mai citesc bătrânii

Ce mai citesc bătrânii

Bătrânilor le place să citească poveşti negative despre cei tineri pentru că asta le creşte respectul de sine, se arată într-un studiu citat de Reuters.

Autorii cercetării, specialişti germani, au evidenţiat că persoanele în vârstă sunt adesea puse în lumină negativă de societate, care le recunoaşte experienţa de viaţă, dar îi numeşte “uituci” şi “înceţi”.

“Faptul că trăiesc într-o cultură centrată pe generaţia tânără le-ar putea creşte respectul de sine. Acesta este şi motivul pentru care vârstnicii preferă să citească poveşti negative despre cei tineri, care sunt percepuţi pozitiv în societate”, afirmă doctorul Silvia Knobloch-Westerwick, unul dintre coautorii cercetării.

Aceasta, împreună cu Matthias Hastall, de la Zeppelin University, Germania, au ţinut sub observaţie lecturile a 276 de adulţi, dintre care 178 aveau vârste între 18 şi 30 de ani, iar 98 erau între 55 şi 60 de ani. Tuturor participanţilor la studiu li s-a Indus ideea că participă la testarea unui nou site de ştiri. Acestora li s-a dat şi un timp-limită pentru a-şi arunca o privire asupra a 10 articole preselectate.

Fiecare dintre poveşti era însoţită fie de o fotografie a uneia dintre persoanele din grupul tânăr, fie de a alteia din grupul celor în vârstă. Despre tineri, de rău

Cercetătorii au descoperit astfel că bătrânii erau mai tentaţi să aleagă să citească articole negative despre persoanele mai tinere, demonstrând totodată mai puţin interes faţă de articolele despre cei vârstnici, fie ele positive, fie negative.

Potrivit lui Knobloch-Westerwick, preferinţele celor vârstnici pentru ştirile negative despre semenii lor mai tineri poate fi interpretat prin felul în care sunt percepuţi de societate.

După ce au terminat de citit articolele, participanţii la studiu au completat un chestionar destinat să măsoare nivelul respectului de sine în cazul fiecăruia dintre indivizi. S-a constatat că respectul de sine crescuse în cazul vârstnicilor care citiseră poveşti negative despre cei tineri.

Deşi studiul a fost efectuat în Germania, autorii lui spun că astfel de cercetări s-au întreprins atât în SUA, cât şi în alte  ţări europene, iar rezultatele au fost aceleaşi.

Ne puteți urmări și pe Google News