Ce li se pregătește minorilor? Decizia Guvernului nu îi va încânta prea tare

Un proiect de Hotărâre de Guvern, pus în dezbatere publică pe pagina de internet a Ministerului Sănătății, prevede interzicerea comercializării băuturilor energizante minorilor.

De asemenea, proiectul prevede inclusiv interzicerea comercializării în automate, cu excepția celor aflate în spațiile de birouri. Potrivit proiectului de HG, se interzice comercializarea băuturilor energizante în unităţile sanitare şi în incinta unităţilor de învăţământ preuniversitar, inclusiv prin automate din incinta acestora.

Băuturile energizante puse pe piaţă în România, indiferent de provenienţă, trebuie să prezinte etichetarea în limba română, se mai arată în proiectul pus în dezbatere publică de Ministerul Sănătății. Comercianții care nu respectă prevederile hotărârii de guvern ar putea fi sancționați cu sume cuprinse între 5.000 de lei și 25.000 de lei, informează Digi24.ro.

Potrivit medicilor, băuturile energizante reprezintă un pericol iminent pentru sănătatea consumatorilor, acestea având în compoziție o cantitate foarte mare de zahăr și cofeină. Consumate în mod regulat, energizantele pot duce la afecțiuni grave ale sănătății și chiar la deces. Ele amplifică actiunea alcoolului și sporesc efectele fumului de țigară. Medicii germani au arătat că băuturile energizante acționează pe ventriculul stâng al inimii, cavitatea ce pompează sânge în corp. O face să se contracte mai puternic.

Un adult poate să consume până la două doze într-o zi, dar în adolescență această cantitate este prea mare. La extrem, dacă un copil mic consumă accidental energizante, trebuie dus de urgență la spital. Statisticile arată că în cazul tinerilor şi adolescenţilor, 41% dintre aceştia au avut greață, vărsături sau palpitaţii după ce au băut energizante.

În ultimii ani, atât Organizația Mondială a Sănătății (OMS), cât și numeroși oameni de știință au atras atenția că băuturile energizante pot provoca schimbări ale tensiunii arteriale, ale ritmului cardiac și pot duce chiar la stop cardiac. În anumite situatii, consumul cofeinei in exces poate duce la cresterea anxietatii si chiar la atacuri de panică puternice.

Germania și Elveția sunt printre ţările care au norme stricte privind băuturile energizane, iar Ungaria, Suedia şi Marea Britanie au incripţionat pe cutii un mesaj de atenţionare pentru copii şi tineri. Lituania a fost prima țară din UE în care a intrat în vigoare legea care interzice comercializarea băuturilor energizante minorilor, în 2014.