Evenimentul Zilei > Politica > Ce le-a PROMIS Tudose primarilor ca să ÎNĂBUȘE un conflict iscat de MĂSURILE FISCALE
Ce le-a PROMIS Tudose primarilor ca să ÎNĂBUȘE un conflict iscat de MĂSURILE FISCALE

Ce le-a PROMIS Tudose primarilor ca să ÎNĂBUȘE un conflict iscat de MĂSURILE FISCALE

Deoarece Guvernul va adopta prin OUG, în ședința de miercuri, și modificarea fiscală care prevede diminuarea impozitului pe venit de la 16 la 10%, măsură care a nemulțumit primarii de municipii, premierul Mihai Tudose le-a promis edililor că Executivul va compensa cu sume suplimentare din bugetul de stat scăderea veniturilor bugetelor locale.

„Am plecat de la o concluzie realistă – că scăderea impozitului pe venit afectează bugetele locale şi sunt de acord şi reprezentanţii Guvernului. Am convenit că vom avea măsuri în compensare pentru anul 2018, astfel că nu vor scădea veniturile”, a declarat Robert Negoiţă, preşedintele Asociaţiei Municipiilor din România, la finalul discuţiilor care au durat aproximativ două ore şi jumătate și care au avut loc marți dimineață la Palatul Victoria, potrivit News.ro.

Edilul Sectorului 3 a mai spus că primarii au primit asigurări că prin aceste compensări veniturile la bugetele locale nu vor fi mai mici, în 2018, faţă de acest an.

„Am mai convenit ca în prima jumătate a anului viitor să ne întâlnim din nou şi să facem o analiză. În evaluarea dânşilor, vor creşte veniturile la bugetele locale, dar nu putem şti (…) În măsura în care lucrurile vor suferi schimbări faţă de ceea ce s-a previzionat, vom încerca să gasim soluţii”, a explicat Negoiță.

La rândul său, primarul Aradului, Gheorghe Falcă (PNL), a declarat, marţi, la finalul întâlnirii pe care reprezentanţii Asociaţiei Municipiilor au avut-o cu premierul Mihai Tudose, că toată lumea se îndoieşte de rezolvarea 100% a problemelor prin compensarea pe care Guvernul s-a angajat să o dea administraţiilor locale, dar efectele se vor vedea abia peste şase luni, când va fi făcută o evaluare clară. El a mai spus că, odată cu scăderea impozitului, bugetul Aradului va pierde opt milioane de euro anual.

„Noi am solicitat creşterea cotei din impozitul pe venit până la 60 la sută, calculând necesitatea de a compensa această pierdere. Guvernul a venit cu sume pentru compensare (…) Am încercat să explicăm că avem proiecte în derulare şi am ajuns la aceată cifră de 43 de sută şi dorinţa de compensare să nu diminueze din ceea ce înseamn[ excedentul unei primării pentru că acel excedent înseamnă dezvoltare. Putem spune că am căzut de acord ca în primăvara anului viitor să facem o analiză mult mai clară a acestor efecte, ceea ce confirmă că toată lumea se îndoieşte de rezolvarea sută la sută a problemei, dar sperăm ca dezvoltarea pe care o produc administraţiile locale să nu fie neglijată în întreaga ţară. Atunci când vorbeşti de dezvoltarea României, vorbeşti de dezvoltarea acestor comunităţi. Suntem în etapa de a vederea aceste afecte doar peste 6 luni. Bugetele din ceea ce înseamnă impozite pe venit vor scădea, în funcţie de localitate, între 22 şi 33 la sută. O să vedem o formă de compensare în 2018 şi vom vedea efectul acestei legi”, a afirmat Falcă.

Edillul liberal a precizat că primarii au reuşit să demonstreze, „cu pixul în mână”, că bugetele locale pierd bani pentru dezvoltare.

După mai multe discuții și amânări ale coaliției de guvernare, premierului Mihai Tudose a anunțat oficial că ordonanța de urgență care aduce modificări Codului fiscal va fi adoptată în ședința de miercuri a Executivului, care va începe la ora 15.00. Astfel, prin OUG vor fi aprobate măsuri fiscale precum trecerea contribuţiilor în sarcina angajatului, scăderea impozitului pe venit de la 16% la 10%, introducerea unei taxe pe fondul de salarii de 2% și creşterea cu 60% a deducerilor personale pentru angajații cu salarii mici.

Prim-ministrul a susținut că primarii nu sunt nemulţumiţi de măsurile fiscale care urmează să fie adoptate. „Nu au fost nemulţumiţi, Dumnezeule”, a afirmat Mihai Tudose.

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, spunea că pachetul de modificări fiscale trebuie revizuit, pentru că nu va aduce lucruri bune pentru administraţiile locale, ci, dimpotrivă, „ar fi o lovitură foarte mare pentru toate comunităţile”.