Ce impact are retrogradarea BCR şi Raiffeisen

Ce impact are retrogradarea BCR şi Raiffeisen

Ratingurile de credit pentru două dintre cele mai mari bănci româneşti, BCR şi Raif­feisen, au fost retrogradate de agenţia de rating Moody's, ca rezultat al măsurii similare luate pentru băncile-mamă ieri.

Ratingul pentru depozite pe termen lung în lei al BCR a scăzut cu două trepte, de la Baa2 la Ba1, iar cel al Raiffeisen cu o treaptă, de la Baa3 la Ba1.

Calificativul pentru depozite pe termen scurt a scăzut de la Prime-3 la Not Prime, cea mai mică treaptă posibilă. Impactul asupra băncilor ar putea să fie totuşi unul marginal. "Băncile româneşti nu se împrumută pe pieţe, iau banii de la băncile mamă, aşa că nu văd un efect al retrogradării în următoarele luni. Doar din impactul asupra băncilor mamă ar putea proveni ulterior un cost mai ridicat al împrumuturilor", spune analistul economic Aurelian Dochia.

Unicredit Austria a fost şi ea retrogradată, însă filiala din România nu este sub acoperirea Moody's.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ratingul pe termen lung stabilit de Fitch pentru Unicredit Ţiriac în toamna anului trecut este BBB+, iar cel pe termen scurt F2, aceleaşi cu cele ale Băncii Comerciale Române. Efectul de moment nu va fi semnificativ. Ulterior, creditele s-ar putea scumpi din cauza băncilor-mamă