Cei 5 au cerut Rusiei să recunoască aceste crime, să ofere compensații celor afectați sau familiilor acestora și să renunțe la retorica de glorificare a trecutului sovietic.

Miniştrii Justiţiei de la Chişinău şi Bucureşti nu figurează în document, dar îl pot semna până la 28 iunie, dată la care se marchează 76 de ani de la prima ocupaţie sovietică a României, asupra Basarabiei şi Nordului Bucovinei.

Asociaţia 21 Decembrie 1989 le cere celor doi miniştri, printr-o scrisoare deschisă, să adere la Declaraţia celor 5 şi le reaminteşte că în august 2015 la Tallin, în cadrul Conferinţei de comemorare a 76 de ani de la semnarea Pactului Ribbentrop-Molotov, aceeaşi miniştri ai Justiţiei au iniţiat un Acord interstatal pentru constituirea Tribunalului internaţional pentru investigarea crimelor comunismului ; 

Asociaţia 21 Decembrie 1989 încă aşteapta ca miniştrii Justiţiei de la Chişinău şi Bucureşti să semneze Acordul de la Tallin, aşa cum fostul ministru al Justiţiei a promis, se mai arată în scrisoare.

 “In acest context, solicitam Procurorului General al Romaniei si redeschiderea dosarelor comunismului, fiind vorba de crime imprescriptibile asa cum Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatiei si Justitie a cercetat recent si cum Curtea de Apel Bucuresti a stabilit in cazurile Visinescu si Ficior, iar Inalta Curte de Casatiei si Justitie a Romaniei a confirmat, insusindu-si consideratiile si jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului deschisa de cauzele Asociatia 21 Decembrie 1989, Maries, Vlase s.a. c. Romania, privind dosarele Revolutiei din Decembrie 1989, si Asociatia  21 Decembrie  Maries (II) Mocanu si Stoica c. Romania, privind Mineriada din 13-15 iunie 1990.

Folosim acest prilej pentru a reaminti ca pe rolul diferitelor Parchete din tara au existat diverse plangeri ale membrilor asociatiilor si federatiilor fostilor detinuti politic anticomunisti sau ale AFDPR, sau ale altor disidenti si luptatori anticomunisti cum au fost Cicerone Ionitoiu sau Vasile Paraschiv ori privind pe Gheorghe Ursu (si mult altii, sa ne ierte cei pe care nu i-am mentionat) cercetari care au fost complet neinstrumentate sau inchise sub pretextul prescriptiei de catre procurori cu trecut comunist si la comanda securitatii, si insistam ca acestea toate sa fie inventariate, sa fie facuta publica o informare asupra situatiei fiecaruia si sa fie redeschise si extinse cercetarile, unele sa fie conexate si instrumentate adecvat”, se mai arată în scrisoarea deschisă.