Institutul Limbii Române, ILR, a fost înființat prin Hotărârea de Guvern nr. 34/1999 ca organ de specialitate în subordinea Ministerului Educației Naționale, având ca misiune promovarea limbii, culturii și civilizații românești în străinătate.
Institutul Limbii Române, despre care nu vorbește public nimeni, nu aparține de Academia Română, așa cum s-ar cuveni, și mai mult, este condus de multă vreme de un matematician.
Corina Cherteș, soția secretarului de stat Mircea Cherteș - directorul de cabinet al primului ministru Călin Popescu Tăriceanu - este născută în anul 1961 la Cluj, unde de altfel a și urmat școala și facultatea de matematică și informatică, și conduce ILR, și e uitată de Dumnezeu și toate guvernările de după 2008, acolo unde a pus-o premierul Tăriceanu.
Ea numește lectorii de limbă română la mari universități din străinătate. De ce nu o face Academia, e marea întrebare?
Azi, Agerpres a dat următoarea știre: Reţeaua lectoratelor de limba română se extinde, începând cu anul universitar 2017-2018, în încă patru universităţi din străinătate, a informat Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN).
Acestea vor fi la Institutul Pontifical Oriental din Vatican, Universitatea din Ankara (Turcia), Universitatea de Filologie din Azerbaijan şi Universitatea din Vilnius (Lituania).
Astfel, numărul lectoratelor de limba română ajunge la 53, în 33 de ţări din Europa, Asia şi America de Nord, a mai informat MEN.
Apariţia celor patru noi lectorate a fost posibilă în urma protocoalelor interinstituţionale semnate de Institutul Limbii Române (ILR) şi instituţiile de învăţământ superior menţionate anterior, iar în vederea asigurării personalului de predare, ILR a organizat concursul de selecţie a lectorilor, a mai precizat MEN.
La ora actuală, se poartă negocieri cu Universitatea din Alcala (Spania) şi Universitatea din Udine (Italia) pentru încheierea unor protocoale similare, se mai arată în comunicatul MEN.