Ce facem cu miresele-copile?

Ce facem cu miresele-copile?

Logodna Marghioalei, copila romă de 5 ani şi 8 luni din satul buzoian Râmnicelu, a răscolit din nou problema căsătoriilor cu minore, revendicate de ţigani ca făcând parte din tradiţia etniei.Instituţiile statului şi ONG-urile caută soluţii, printre care instituirea de burse de studii pentru fetele rome sărace care învaţă bine.

Petrecerea de parafare a înţelegerii de logodnă între cele două familii de romi din satul buzoian Râmnicelu a avut loc, fără incidente, joi seară, sub supravegherea poliţiştilor locali. După chef, fetiţa în vârstă de 5 ani şi 8 luni care a fost promisă de logodnică unui consătean de 16 ani s-a întors în casa părinţilor săi, spun asistenţii sociali care se ocupă de caz.

Cazul din Râmnicelu, deşi nu este primul de acest fel în localitate, a atras atenţia autorităţilor din cauza vârstei fragede a fetei. Asistenţii sociali monitorizează cele două familii, asociaţiile de romi caută soluţii pentru a preveni repetarea acestei practici, iar deputatul rom Ioan Păun se ocupă de un proiect de lege care să pedepsească aspru logodnele şi căsătoriile cu şi între minori. „Nimeni n-a fost pedepsit până acum“

„Este o comunitate de romi atipică în Râmnicelu“, spune Cătălin Iosif, consilierul pe problemele romilor din Primăria Buzău. „Nu fac infracţiuni şi sunt relativ bogaţi - au înmatriculate peste 300 de autovehicule de transport marfă, cu care se ajută în comeţul cu produse agricole.“ Singura problemă în localitate sunt căsătoriile timpurii, pe care n-au reuşit să le elimine din mentalul romilor nici consilierul Iosif, nici asistenţii sociali şi nici asociaţiile de romi precum Aven Amenza.

„Este condamnabil că autorităţile nu au luat măsuri punitive pentru împiedicarea acestor practici. De-asta se şi repetă, pentru că nimeni n-a fost pedepsit“, critică situaţia Magda Matache, directorul organizaţiei Romani Criss. Reprezentanţii unei alte asociaţii a romilor, Aven Amenza, a descins în Râmnicelu de mai multe ori pentru a sta de vorbă cu localnicii, inclusiv pe tema căsătoriilor timpurii, însă efectele informărilor întârzie să apară.

„Intenţionăm să deschidem o grădiniţă acolo pentru copiii romi şi vom încerca să punem la punct un sistem de burse pentru elevii romi, mai ales pentru fetele sărace care învaţă bine. Părinţii lor trebuie să vadă că sunt şi alte opţiuni de «aranjare» a viitorului decât căsătoria“, ne-a declarat Delia Grigore, director executiv Aven Amenza. VORBE GOALE Seminariile n-au rezolvat nimic Sub pretextul unor programe de integrare socială a romilor, multe organizaţii şi consilii locale au primit fonduri guvernamentale sau europene, însă efectul campaniilor pe care le-au derulat este neglijabil. „Se fac tot felul de seminarii şi mese rotunde, se discută mult, dar efectele acestor acţiuni sunt aproape nule“, regretă Cătălin Iosif, care se defineşte drept „un fel de lider informal“ al romilor din Buzău.

Ne puteți urmări și pe Google News