Evenimentul Zilei > Social > Ce este „Transalpina de Apuseni”. Încep lucrările
Ce este „Transalpina de Apuseni”. Încep lucrările

Ce este „Transalpina de Apuseni”. Încep lucrările

Ordinul de începere a lucrărilor de modernizare a DJ 107 I, între Aiudul de Sus și Bucium Sat, supranumit și „Transalpina de Apuseni”, a fost semnat miercuri. În cursul lunii septembrie 2019 va demara și execuția lucrărilor, care vor costa 40 de milioane de euro.

„Transalpina de Apuseni” va avea 78,43 de kilometri de drum județean modernizat, cu piste de biciclete, stații de autobuz și podețe. Valoare investiției este de peste 188 de milioane de lei adică aproximativ 40 milioane de euro.

Conform prevederilor contractuale, până în anul 2023, se vor moderniza 78,420 km de drum județean de la intersecția cu DN1 din municipiul Aiud până la intersecția cu DN74 la intrarea în orașul Abrud.

„Este cea mai importantă investiție de infrastructură judeteană pe care o începem în acest an. Este mult mai mult decât o cale rurală, este un drum al tradițiilor, un drum al oamenilor. Va deschide niște zone importante, până acum aproape izolate și va da o viață nouă unor comunități. Sperăm că va fi foarte bun și pentru turismul din județ”, a declarat președintele CJ Alba, Ion Dumitrel.

Execuția lucrării va fi asigurată de o asociere a trei firme și este împărțită în două loturi.

Tronsonul modernizat va avea o lungime de 78,43 de kilometri, 6.700 de metri pătrați de piste de biciclete, 21 de stații de autobuz, 12.610 metri pătrați de trotuare, 14 poduri noi și aproximativ 200 de podețe. El va asigura legătura între zona Apusenilor şi Autostrada Sebeş-Turda.

De asemenea, lucrarea presupune peste 23 de kilometri de fundații adâncite, ziduri de sprijin și peste 73 de kilometri de șanțuri de beton.

Proiectul este finanțat prin POR 2014-2020 și are o valoare de peste 188 de milioane de lei adică aproximativ 40 milioane de euro. Consiliul Județean Alba va contribui cu puțin peste 400.000 de lei, notează alba24.ro.