Ce este roamingul involuntar și ce măsuri trebuie să ia autoritățile de frontieră

Ce este roamingul involuntar și ce măsuri trebuie să ia autoritățile de frontieră Telefon mobil. Sursa foto: pexels.com

O nouă lege care se referă la roamingul involuntar a fost publicată în Monitorul Oficial al României. Autoritățile din localitățile de frontieră sunt obligate să ia măsuri, începând din data de 27 iulie.

De foarte multe ori, telefoanele românilor care se află în apropierea frontierei de stat recepționează automat semnalul altor companii de telefonie, de pe teritoriul țării vecine.

În acest caz, proprietarul unui abonament este taxat la preț mai mare, deoarece se consideră că apelează la serviciile de roaming, deși acesta nu a părăsit niciodată România.

Din acest motiv, Parlamentul a votat o lege, 255/2023, care modifică OUG 111/2011, privind comunicațilile electronice.

Ne puteți urmări și pe Google News

Legea a fost publicată în Monitorul Oficial și va intra în vigoare pe data de 27 iulie 2023.

Indicatoare pentru roaming involuntar

Potrivit acestei legi, Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) trebuie să întocmească o listă cu toate localitățile aflate foarte aproape de frontiera de stat a României.

În aceste localități, se arată în lege, autoritățile locale, cele județene și administratorii drumurilor trebuie să monteze indicatoare care îi avertizează pe utilizatorii rețelelor de telefonie mobilă în legătură cu roamingul involuntar.

”Administratorii drumurilor care se regăsesc pe raza unităţilor administrativ-teritoriale indicate în lista prevăzută la alin. (1) au obligaţia ca, în cel mult 6 luni de la data publicării de către ANCOM a listei prevăzute la alin. (1), să instaleze sub indicatorul de intrare în unitatea administrativ-teritorială în care a fost identificat riscul de roaming involuntar un indicator pe fiecare sens de mers, amplasat într-un loc cu vizibilitate pentru toţi participanţii la trafic, atât pe timp de zi, cât şi pe timp de noapte, care să conţină în mod obligatoriu textul: Atenție! Risc de roaming involuntar”, se arată în noua lege.

Indicatoarele trebuie fabricate din materiale speciale care permite citirea acestui mesaj și pe timp de noapte.

Ce este roamingul involuntar

ANCOM anunță faptul că în momentul în care te afli pe teritoriul României, dar într-o localitate de graniță, este foarte posibil ca telefonul mobil să se conecteze automat la rețeaua mobilă a țării vecine.

”Astfel, deși te afli pe teritoriul României, poți fi nevoit să plătești tarifele serviciului de roaming internațional. Intrarea accidentală în roaming este cunoscută sub numele de roaming involuntar”, susțin cei de la ANCOM.

Pentru a evita astfel de situații, utilizatorii de telefoane mobile au la îndemână câteva soluții:

- selectarea manuală a rețelei; - solicitarea ca activarea serviciului de roaming internațional să se facă numai la cerere; - verificarea rețelei la care s-a conectat dispozitivul mobil înainte de a îl utiliza; - ateție mărită la mesajele primite din partea furnizorului, prin care ești informat de tarifele aplicabile în roaming la momentul conectării la rețeaua din statul vecin.