Ce este padelul? Istoria unui sport foarte tânăr care câștigă zilnic adepți în România

Un nou sport câștigă din ce în ce mai mulți adepți în România. E așa de nou încât numele lui nici măcar nu apare în dicționarul explicativ. Se joacă în patru (echipe de câte doi), se folosesc rachete în formă de picături și mingi, dar nu e tenis. E un sport în care se interacționează inclusiv cu pereții. Este vorba de padel. Un sport nou, ”latino”, dinamic și pasional, adorat de spanioli, de unde și românii l-au învățat și apoi adoptat.

Terenuri de padel se găsesc deja în marile orașe de la noi din țară. În 2017 a avut loc și primul turneu național padel, în București. Iar anul trecut, turneul Național Padel Tour Romania a avut în program trei orașe: București, Cluj – Napoca și Timișoara.

Ce este  padelul?

Poate că v-ați întrebat ce este cu acest sport unde jucătorii par să danseze, doi câte doi, într-un fel de teren de tenis - cușcă, cu pereți din sticlă și grilaje. Chiar dacă parte a fi tenis, nu este. Deși, e adevărat, acest sport este derivat din tenis. Dar, padel este prietenos cu racheta, spun jucătorii, care mai arată și că acest sport presupune o interacțiune mai intensă cu terenul de joc.

Adică și cu pereții. Și are, ca atare, o cu totul altă dinamică, pe o suprafață de joc mai mică. La padel totul se întâmplă mult mai rapid. De pe margine, ai senzația că mingea galben fluorescent zboară în toate direcțiile. Jocul urmează o regulă supremă: mingea trebuie să aterizeze de partea cealaltă a fileului și să nu atingă de două ori suprafața de joc înainte de a fi lovită. Dacă iese din teren, jucătorul poate să fugă după ea, și să o lovească, înainte să atingă pământul, trimițând-o înapoi, pentru a continua jocul.

Padel nu este agresiv. Din contra: este foarte social, permite echipe mixte, nu este foarte solicitant și este perfect pentru copii. Și tot de pe margine se mai observă ceva: toată lumea se distrează. Padel se joacă zâmbind.

Poveste cu o soție care nu juca prea bine tenis

După ce v-am spus cam cum se joacă, merită de aruncat un ochi în istorie. Acest sport are 50 de ani. A apărut în anul 1969, la Acapulco, în Mexic, din inițiativa unui om de afaceri nativ, Enrique Corcuera. Povestea e aproape comică.

Afacertistul a decis să-și protejeze terenul de tenis de vegetația care invada fiecare centimetru pătrat din curte, iar de aceea a ridicat pereți în jur. E drept, s-a mai gândit la ceva. Pereții lui mai aveau un scop la fel de precis: îi ajuta soția să joace tenis fără a trebui, ulterior, să alerge prin domeniu ca să strângă mingile expediate în decor.

Un prieten al lui Concuera a găsit conceptul cu pereți foarte interesant, cu potențial. El a preluat și dezvoltat ideea: a creat un teren oficial, reguli de joc clare, ce se aplică și în prezent. Apoi a dus sportul cel nou în Spania, unde, în câțiva ani, a devenit o obsesie națională.

Padel a ajuns prima dată în orașul spaniol Marbella. Timp de 25 de ani a fost un sport practicat de afaceriștii bogați. ”Începând cu anii 2.000, când șeful guvernului de atunci a spus că joacă padel, lumea a devenit tot mai interesată. Acest sport s-a extins în toată Spania și astăzi este, după fotbal, sportul cel mai jucat”, povestea Jose Miguel Viñals, consulul onorific al Spaniei la Timișoara.

În prezent sunt milioane de jucători de padel în întreaga lume, în principal în țările hispanice.

Terenul de padel

Conform regulamentului, terenul de padel ar trebui să fie un dreptunghi de 10 metri lățime și 32 de metri lungime (cu o toleranță de 0,5%), mărginit de pereți. La mijlocul terenului de joc există un fileu care împarte spațiul în două. Fileul are o înălțime maximă de 88 cm în centru ridicându-se la 92 de centimetri  în părțile laterale. Înălțimea minimă dintre terenul de joc și un obstacol (de exemplu, plafonul) este de 6 metri.

Timișorenii joacă padel. Se ard minim 600 de calorii la un meci

După ce le-a fost arătat românilor pe o plajă din Mamaia, în 2013, padel a devenit, rapid, o alternativă de a face mișcare. Mai întâi în București, în același an, apoi în Timișoara, Cluj, și în alte mari orașe din țară s-au deschis cluburi.  De atunci, padel cucerește teren și adepți.

La Padel Center din Dumbrăvița, primul teren a fost construit respectând toate standardele oficiale ale spațiilor de joc pe care se desfășoară World Padel Tour, cea mai importantă competiție internațională, apelându-se direct la unul dintre cei mai importanți actori din această nișă sportivă, și anume la firma care realizează inclusiv terenurile pentru competiția menționată.

În vestul țării sunt tot mai mulți oameni interesați de acest nou sport. ”Noi venim cu o propunere interesantă pentru piața serviciilor sportive zona Timișoarei:  un sport nou, care naște pasiuni puternice în rândul celor care iau pentru prima dată racheta de padel în mână. Am pornit de la ideea că sportul este o necesitate în ziua de azi, când job-urile ne sunt tot mai sedentare.

Credem că practicarea sportului trebuie să fie o bucurie și o plăcere”, a declarat, pentru EVZ.ro, Adrian Hărădău, administratorul clubului. În medie, arată statisticile, în timpul unei partide de padel, un jucător arde minim 600 de calorii.

Sportivii celebri joacă și ei padel

Rafael Nadal, Serena Williams sunt doi dintre tenisemnii care joacă și ei padel. Aparițiile lor sunt de notorietate. primul deține chiar și un club de padel. Notorii sunt și aparițiile cu racheta de padel în mână în cazul altor sportivi de performanță. Fotbaliști precum Iker Casillas, care a participat în 2014 în turnee internaționale de padel și chiar a inaugurat pentru fundația sa un teren ce îi poartă numele, Andres Iniesta, Lionel Messi (FC Barcelona), dar și brazilianul Ronaldo fac partide de padel în timpul liber.

Cel mai important circuit de padel este World Padel Tour (WPT), care a început tot în Spania, și a ajuns deja la o expansiune internațională.

Sursa foto: Padel Center