Ce este marja de eroare și intervalul de încredere

Ce este marja de eroare și intervalul de încrederestatistica / sursa foto: dreamstime

Marja de eroare a unui sondaj este dată de adresarea unei singure întrebări sau din mai multe întrebări adresate unui grup mic de persoane. Acesta este folosit pentru a evalua opiniile unui grup mai mare de oameni.

Ce este marja de eroare

Marja de eroare este un calcul matematic care ne arată cât de precise sunt rezultatele sondajului, adică cât de bine corespund răspunsurile date de un grup mic cu opiniile grupului mai mar.

În contextul sondajului mai apare și intervalul de încredere.

Dacă toți membrii unui grup mai mare ar fi fost chestionați, nu ar exista o marjă de eroare. Însă este dificil complicat și costisitor să întrebi un număr atât de mare de persoane. De pildă, Recensământul Populației și Locuințelor, care s-a desfășurat în 2022 în toată țara, a costat 329,6 milioane de lei, și tot nu a reușit să includă exact pe toată lumea.

Institutele de sondare a cetățenilor nu dispun de aceiași bani și timp, așa că folosesc eșantioane mai mici din populație. Ele caută să identifice eșantioane reprezentative în care toți membrii grupului mai mare să aibă o șansă de a fi incluși în sondaj.

Grupul de bază, cât de mare ar trebui să fie

Veridicitatea sondajului depinde de dimensiunea grupului care este chestionat.

Ca exemplu, un eșantion de 600 de persoane, să le zicem, de votanți, va avea o marjă de eroare de aproximativ 4%, decât un eșantion de 1.000 de votanți, care are o marjă de eroare de puțin peste 3%.

Al doilea lucru foarte important este modul în care este ales eșantionul.

Ca un exemplu „așa nu” revista Literary Digest a sondat populația în legătură cu alegerile prezidențiale trimițând chestionare proprietarilor de telefoane, de mașini și membrilor cluburilor de țară. Toți cei care făceau parte din acest grup erau relativ înstăriți, așa încât nu erau reprezentativi pentru întreaga populație de votanți din SUA.

În acest caz, calcularea unei marje de eroare ar fi fost lipsită de sens, pentru că eșantionul nu a captat toate segmentele populației.

Marja de eroare trebuie să fie de plus sau minus 3%, la un interval de încredere de 95%.

Exemplu: dacă un sondaj arată că 47% din grupul chestionat susțin Candidatul A și marja de eroare este de plus sau minus 3 puncte procentuale, asta înseamnă că procentul din populație care îl susține pe Candidatul A este probabil între 44% (47 minus 3) și 50% (47 plus 3).

Ce este intervalul de încredere

Majoritatea sondajelor se raportează la „interval de încredere”. Acesta e un termen statistic folosit pentru a descrie intervalul dintr-un segment în care este de așteptat să se încadreze majoritatea datelor.

Exemplu: 95 % dintre adulți au între 1,4 m și 1,9 m înălțime. În raportarea statistică cea mai riguroasă a sondajului, poți întâlni o propoziție de genul „Marja de eroare este de plus sau minus 3 puncte procentuale, la un interval de încredere de 95%”.

Marja de eroare

Marja de eroare / Sursa foto: profit.ro

Asta însemnă că din 100 de eșantioane diferite, de aceeași dimensiune, au fost selectate aleatoriu din grupul mai mare și au răspuns la aceleași întrebări din sondaj.

„Intervalul de încredere de 95%” înseamnă că în 95% din cazuri, răspunsurile celorlalte sondaje ar fi la o distanță de 3 puncte procentuale de răspunsurile raportate în sondajul mare.

Marja de eroare depinde de numărul de candidați sau de numărul de întrebări

Conceptul de marjă de eroare devine mai complex atunci când analizăm diferențele de susținere între doi candidați. Dacă o marjă de eroare este de plus sau minus 3%, marja de eroare asupra diferenței dintre ei este de aproximativ dublu, sau 6 puncte procentuale, în acest exemplu.

Acest lucru este posibil întrucât marja de eroare este una combinată și se referă nu numai la procentul de votanți pentru Candidatul A, ci și la procentul de votanți pentru celălalt candidat.