Cauza care a condus la dezvoltarea hepatitei severe în cazul fetiței românce de cinci ani a fost boala Wilson, o tulburare genetică care provoacă stocarea excesivă a cuprului în organism. Medicul infecționist Cătălin Apostolescu, manager al Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș” din București, a explicat care este diferența dintre Wilson și hepatită.
„În primul rând, boala Wilson este o afecțiune genetică, caracterizată prin deficitul unei enzime care acționează la nivelul ficatului, pe când această aşa-zisă noua hepatită este deocamdată sub faza de alertă. Prin urmare, OMS a emis un mesaj către medici să fie atenți, pentru că eram obișnuiți cu hepatitele produse de virusurile notate cu majuscule de la A la E.
Diferența dintre Wilson și hepatită
Dar nu trebuie uitat că există o serie de virusuri secundare hepatitice: herpes virusurile, adenovirusurile, virusul rujeolic, virusul varicelii. Practic, toate virusurile pot afecta ficatul într-un grad mai mic sau mai mare. Este adevărat că la o mare parte din cazurile cu hepatită aşa-zisă misterioasă a fost identificat adenovirus. La o parte din ele a fost identificată şi asocierea cu SARS-CoV-2. Prin urmare, în momentul de față ne aflam într-o situaţie epidemiologică de alertă, nu de îngrijorare”, a declarat managerul Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș” din București.
Medicul Cătălin Apostolescu a explicat, într-o intervenție televizată, că în momentul în care copilul prezintă simptome gastro-intestinale şi dacă urina începe să își modifice culoarea, ca berea brună, atunci trebuie obligatoriu să se prezinte la medic.
Urmează o explozie a virozelor
„Alerta pe care o avem în aceste zile este justificată prin faptul că timp de doi ani de zile datorită măsurilor de precauție pe care le-am luat împotriva SARS-CoV-2 o groază de alte virusuri au avut circulația blocată. Acum, când virusul SARS şi-a redus incidența, celelalte virusuri încep să-și reia activitatea.
Prin urmare, nu mai e nimic surprinzător că încep să apară foarte multe viroze sau alte afectări date de virusuri cum ar fi hepatită, miocardită sau chiar encefalită. Ne așteptam la asta într-un viitor apropiat”, a mai afirmat medicul Cătălin Apostolescu, manager al Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș”, în cadrul unei emisiuni Antena 3.
Cazul fetiței de 5 ani cu hepatită severă
Informațiile cu pricina vin în contextul în care o fetiță în vârstă de cinci ani a fost transferată de la Spitalul Grigore Alexandrescu la Institutul Clinic Fundeni pentru a-i fi efectuat un transplant hepatic. S-a descoperit, ulterior, că boala Wilson a fost cauza pentru care copila a dezvoltat hepatită severă.
Pacientul minor se află, potrivit ultimelor informații, în stare gravă, însă stabilă, specifică celor care prezintă insuficiență hepatică. Micuța se află de aproximativ o lună internată în spital, iar starea sa de sănătate s-a agravat de la o zi la alta.
Medicii de la Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală i-au schimbat de mai multe ori tratamentul micuței de cinci ani, însă aceasta nu a reacționat pozitiv la el.