Ce electrocasnic trebuie scos din priză când este nefolosit. Greșeala românilor în privința consumului de energie

Ce electrocasnic trebuie scos din priză când este nefolosit. Greșeala românilor în privința consumului de energieEnergie electrică. Sursa foto: Arhiva EVZ

Consumul de energie electrică poate fi diminuat cu ușurință dacă sunt scoase din priză anumite electrocasnice atunci când nu sunt folosite. Diferența se va vedea imediat pe factura de energie electrică.

Nu este un secret faptul că prețul energiei electrice s-a scumpit considerabil. Cei mai bine de doi ani de pandemie, la care se adaugă și războiul dintre Rusia și Ucraina, au condus la creșterea prețurilor atât pentru produse, cât și pentru servicii.

Unul dintre motivele pentru care consumul de energie electrică este neașteptat de mare este faptul că nu sunt scoase electrocasnicele din priză. Pentru a diminua consumul de energie electrică, este important să se țină cont de faptul că electrocasnicele consumă și când nu sunt folosite. Astfel, trebuie ca acestea să fie scoase din priză când nu sunt folosite, mai ales pe timp de noapte.

Care sunt electrocasnicele care consumă multă energie electrică. Trebuie scoase din priză când nu sunt folosite

Electrocasnicele care consumă inutil energie, mai ales în timpul nopții, sunt cele care au LED. Printre acestea, se numără: televizorul, sistemul audio, consola de jocuri sau monitorul de la calculator. Dacă aveți astfel de dispozitive, este recomandat să fie scoase din priză în fiecare seară înainte de culcare. Dacă este dificil, o soluție ar fi utilizarea unui prelungitor pentru ele, ca să le puteți deconecta pe toate în același timp.

În lista celor mai mari consumatoare de energie sunt și electrocasnicele mici care se găsesc în bucătărie. Câteva dintre acestea sunt: filtrul de cafea, cafetiera, blenderul, robotul de bucătărie sau cuptorul cu microunde.

Un alt sfat pentru a identifica electrocasnicele care consumă enorm este să vedeți dacă au lumină roșie. Acesta este un prim semn că sunt cele care au un consum ridicat de energie electrică.

Majorarea prețului la energie electrică

În plină pandemie, prețul energiei electrice a crescut brusc. Astfel, în perioada decembrie 2020-decembrie 2021, prețul de import pentru energie în zona euro a crescut de peste două ori. Liberalizarea pieței de energie a condus la o majorare a prețului și astfel, la facturi din ce în ce mai mari pentru români.

Invadarea Ucrainei de către Rusia nu a făcut decât ca aceste scumpiri să se accentueze.