Majoritatea românilor se informează cu privire la războiul din Ucraina. Oamenii spun că au încredere în NATO, dar se tem că și România ar putea fi atacată. În plus, nu cred că războiul se va încheia prea curând și spun că invazia Rusiei nu poate fi justificată.
Potrivit unui sondaj realizat de IRES, la șase luni de la începerea războiului din Ucraina, aproape jumătate dintre români se așteaptă ca acest conflict să dureze și anul viitor, iar 61% se tem că și România ar putea fi atacată.
Potrivit sursei citate, șase din zece români sunt încă interesați de evenimentele din țara vecină și le urmăresc. Procentul este totuși în scădere față de perioada de început a războiului, cu aproape 20% față de luna martie.
Aproape o treime dintre români (30%) au declarat că teama este sentimentul pe care îl resimt cel mai puternic cu privire la conflictul din Ucraina. Îngrijorarea și neliniștea (13%), dar și tristețea (8%), alături de compasiune sau solidaritate (14%) sunt de asemenea alte sentimente care îi încearcă pe români când vine vorba despre războiul din țara vecină.
Cele mai mari temeri
Sondajul IRES arată și de ce se tem cel mai tare românii când vine vorba despre războiul din Ucraina. „Consecințele concrete ale războiului din Ucraina – fie că vorbim despre consecințele economice, politice, precum și decesele cauzate de război sunt plasate pe primele locuri pe scala îngrijorărilor asociate conflictului armat, în timp ce lipsa de siguranță a lumii, durata lungă a conflictului, ori izbucnirea unui război nuclear reprezintă factori secundari care induc sentimentul de teamă“, se arată în sondajul IRES.
Unii cred că România ar putea fi atacată
Potrivit sursei citate, mulți români se tem și că țara noastră ar putea fi atacată, dar cifrele sunt în scădere față de începutul războiului.
„Dacă în luna februarie, 70% dintre participanții la sondajul IRES spuneau că le este teamă că România este în pericol să fie invadată, în luna august, 61% mai împărtășesc această temere. Dintre aceștia, aproape un sfert (23%) cred că acest lucru se va și întâmpla.
Aproape jumătate dintre participanții la sondaj (47%) cred că este destul de probabil ca războiul din Ucraina să declanșeze un conflict regional. De asemenea, 41% cred în posibilitatea transformării acestui război într-un conflict mondial cu arme convenționale, iar unul din trei respondenți (33%) este de părere că s-ar putea declanșa un război nuclear“, se mai arată în sondaj.
Războiul se va prelungi
Sondajul mai arată și că 75% dintre români au încredere în în capacitatea NATO de a face față unui atac al Rusiei împotriva țărilor membre din regiunea noastră.
Românii nu sunt însă optimiști în ceea ce privește durata războiului, dar majoritatea au spus că invazia Rusiei nu poate fi justificată. Aproape jumătate dintre români (47%) cred că războiul din Ucraina va dura și anul viitor, în timp ce 17% sunt de părere că va dura cel puțin cinci ani.
În timp ce 65% dintre români cred că invazia Ucrainei de către Rusia nu poate fi justificată, 31% cred că poate fi justificată. În ceea ce privește argumentul „luptei cu nazismul“, invocat de Rusia pentru a-și justifica invazia, 7 din 10 români spun că acesta este total nejustificat, în timp ce unul din 10 români crede că argumentul este justificat“, se mai arată în sondaj. Acestea a fost realizat pe un eșantion reprezentantiv de 1.155 persoane, în vârstă de 18 ani și peste, în perioada 17-23 august.