Evenimentul Zilei > International > Ce caută Marine Le Pen la Moscova? Legăturile cu Vladimir Putin
Ce caută Marine Le Pen la Moscova? Legăturile cu Vladimir Putin

Ce caută Marine Le Pen la Moscova? Legăturile cu Vladimir Putin

Președintă a Frontului Național, Le Pen, care pledează pentru relații strânse cu Kremlinul, se va întâlni cu înalți oficiali ruși.

Marine Le Pen nu și-a ascuns niciodată admirația pentru Vladimir Putin. „Domnul Putin este un patriot. Este atașat ideii de suveranitate a poporului său. Apărăm valori comune. Acestea sunt valorile civilizației europene”, declara lidera Frontului Național pentru ziarul austriac Kurier, cu vreo doi ani în urmă.

Și ea continua: „Probabil că nu regăsește aceste calități de curaj, de sinceritate și de civilizație la alte mișcări politice franceze.”

Le Pen, care nu ascunde că dorește o relație strânsă cu Rusia, vizitează vineri încă o dată Moscova, scrie Le Point.

Ea ar putea profita de ocazie pentru a obține finanțări suplimentare pentru campania sa electorală.

Cu mai puțin de o lună înainte de alegerile prezidențiale din Franța, Marine Le Pen va participa la lucrările Comisiei pentru Afaceri Externe din Duma de Stat, urmând apoi să aibă o întrevedere cu președintele acesteia, Viaceslav Volodin.

Președintele Comisiei de Externe, Leonid Sluțki, a declarat pentru agențiile de presă ruse că Le Pen vine în Rusia la „invitația personală” a sa.

Obiectul oficial al vizitei este „lupta împotriva terorismului și probleme legate de cooperarea franco-rusă”.

Marine Le Pen a vizitat în mai multe rânduri Rusia și se bucură de un tratament foarte favorabil din partea presei de stat. Ea face parte dintre politicienii europeni care propovăduiesc o apropiere de Vladimir Putin și care recunosc anexarea Crimeii din 2014.

O bancă privată rusă, între timp falită, a împrumutat 9 milioane de euro Frontului Național în 2014. FN a explicat atunci că a fost nevoită să se adreseze unei bănci ruse, deoarece băncile franceze au refuzat să acorde împrumutul.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat joi că Marine Le Pen nu este „o populistă”, ci „o realistă” și „o anti-globalizare”.