Marine Le Pen nu și-a ascuns niciodată admirația pentru Vladimir Putin. „Domnul Putin este un patriot. Este atașat ideii de suveranitate a poporului său. Apărăm valori comune. Acestea sunt valorile civilizației europene”, declara lidera Frontului Național pentru ziarul austriac Kurier, cu vreo doi ani în urmă.

Și ea continua: „Probabil că nu regăsește aceste calități de curaj, de sinceritate și de civilizație la alte mișcări politice franceze.”

Le Pen, care nu ascunde că dorește o relație strânsă cu Rusia, vizitează vineri încă o dată Moscova, scrie Le Point.

Ea ar putea profita de ocazie pentru a obține finanțări suplimentare pentru campania sa electorală.

Cu mai puțin de o lună înainte de alegerile prezidențiale din Franța, Marine Le Pen va participa la lucrările Comisiei pentru Afaceri Externe din Duma de Stat, urmând apoi să aibă o întrevedere cu președintele acesteia, Viaceslav Volodin.

Președintele Comisiei de Externe, Leonid Sluțki, a declarat pentru agențiile de presă ruse că Le Pen vine în Rusia la „invitația personală” a sa.

Obiectul oficial al vizitei este „lupta împotriva terorismului și probleme legate de cooperarea franco-rusă”.

Marine Le Pen a vizitat în mai multe rânduri Rusia și se bucură de un tratament foarte favorabil din partea presei de stat. Ea face parte dintre politicienii europeni care propovăduiesc o apropiere de Vladimir Putin și care recunosc anexarea Crimeii din 2014.

O bancă privată rusă, între timp falită, a împrumutat 9 milioane de euro Frontului Național în 2014. FN a explicat atunci că a fost nevoită să se adreseze unei bănci ruse, deoarece băncile franceze au refuzat să acorde împrumutul.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat joi că Marine Le Pen nu este „o populistă”, ci „o realistă” și „o anti-globalizare”.