Ce câştigi dacă faci cumpărături online

Ce câştigi dacă faci cumpărături online

Ai verificat vreodată de cât timp ai nevoie pentru a cumpăra un televizor din magazin? Ia în calcul răstimpul pe care îl pierzi pentru a ajunge la comerciant şi pentru a te deplasa de la sediul acestuia spre casă. Şi acum imaginează-ţi că era suficient să stai pe fotoliul tău de acasă, deoarece televizorul putea ajunge şi singur la tine.

Nu trebuia decât să intri pe internet pe site-ul unui comerciant online şi să faci achiziţia, urmând ca bunul să îţi fie livrat acasă. Astfel, ai fi economisit nu doar timp, ci şi o sumă importantă de bani (pentru că achiziţiile online sunt de regulă mai ieftine decât cele din magazinele obişnuite). Totodată, cumpărând online şi plătind cu cardul ai posibilitarea de a-ţi primi banii înapoi dacă observi că bunul care ţi-a fost livrat nu are caracteristicile descrise de magazinul online sau că ai primit un produs greşit sau deteriorat.

Cum influenţează accesul la internet comportamentul de a cumpăra online

România este pe ultimul loc în Europa din punct de vedere al procentului de cumpărători care fac achiziţii online. Deşi consumatorii de la noi au un grad mai ridicat de acces la internet decât cei din Bulgaria, cumpără mai puţin decât în statul vecin, potrivit unui studiu al Parlamentului European privind comportamentul consumatorilor pe internet.

De asemenea, gospodăriile din Grecia au acces la internet doar uşor mai ridicat decât cele din România, dar ponderea consumatorilor care cumpară online este aproape dublă în statul elen.

Per ansamblu, europenii fac achiziţii online de la comercianţi din cadrul statului de care aparţin. În 2010, dintre toţi cumpărătorii care au cumpărat online, doar 23% au achiziţionat de la un comerciant dintr-un alt stat al Uniunii Europene.

Procentul celor care au făcut achiziţii online dintr-un alt stat membru decât cel în care se află variază considerabil de la o ţară la alta, acesta fiind sub 50% din numărul total al celor care fac cumpărături pe internet, în 19 state (Bulgaria, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Letonia, Lituania, Olanda, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia şi Marea Britanie).

Cum eviţi frauda online

Foarte mulţi deţinători de carduri nu fac achiziţii online de teamă că ar putea pierde bani în cadrul tranzacţiei.

Mecanismele antifraudă dezvoltate de procesatori de plăţi precum Visa şi Mastercard aproape că anulează riscul de a fi victima unei fraude în timpul unei tranzacţii online. Mai mult, chiar şi dacă vă pierdeţi sau vi se fură cardul, aceste sisteme de protecţie limitează extrem de mult posibilitatea de a vă fi folosit cardul fără voia dumneavoastră.

Este vorba de standardul 3D Secure, folosit de platformele Verified by Visa şi Mastercard SecureCode, ale celor doi procesatori, care înseamnă în fapt o protecţie suplimentară pentru utilizatorii de carduri, un "blindaj" adăugat cardurilor. Deşi românii se tem de tranzacţiile online, până acum doar 200.000 de carduri emise de băncile locale au fost înrolate într-unul din cele două sisteme de protecţie.

Înregistrarea în sistemele de protecţie pe internet se poate face direct pe site-ul băncii care a emis cardul sau în timpul unei cumpărături online. Astfel, în cazul în care comerciantul online este înrolat pe platformele 3D Secure, vă apare o fereastră opţională în timpul tranzacţiei, generată de banca de la care aveţi cardul, prin intermediul căreia aveţi posibilitatea de a vă înregistra cardul în Verified by Visa sau Mastercard SecureCode. 

Notă: Pentru întrebări legate de plăţile cu cardul pe internet puteţi scrie la adresa plationline[at]evz.ro sau vizitaţi www.visa.ro pentru mai multe informaţii.

Ne puteți urmări și pe Google News