Ultima descoperire rescrie istoria nutriției. Ce beneficii are varza murată

De-a lungul anilor s-a tot scris despre varza murată că are multe beneficii pentru sănătate, dar lista a fost completată recent și cu siguranță merită citită.

Mai ales în România, apropierea sezonului rece coincide cu momentul în care mulți români se gândesc la varza murată. Cumpărarea verzei și apoi pregătirea ei pentru murat este deja o tradiție moștenită din generație în generație.

Cumva, varza murată a fost privită întotdeauna ca un aliat de nădejde care ajută multe familii să depășească iarna mai ușor. De ce s-a format această concluzie în numeroase în rândul românilor?

Pentru început, merită spus doar că varza murată este o soluție pentru multe gospodine și completează perfect carnea de porc, nelipsită și ea de pe mesele românilor mai ales în sezonul rece.

Fie că vorbim despre sarmale, varză călită, ciorbă de varză sau salată de varză cu ulei și piper, varza murată reprezintă mereu o soluție în meniul românilor. În plus, așa cum se știe, ea conține o cantitate însemnată de vitamina C, ideală pentru a ne întări imunitatea când vine frigul.

Ce spune un medic nutriționist despre varza murată

Totodată, conform medicului nutriţionist Florin Ioan Bălănică, varza murată din butoi sau borcan revitalizează şi tonifiază organismul. Mai mult, este singurul aliment în care se găseşte multă vitamină B 12, dar şi minerale. Printre ele se numără magneziul, acidul folic, potasiul, fierul și iodul.

varză murată

Acestea au rolul de catalizator și încetinesc procesul de îmbătrînire. Și asta nu-i tot. Ele protejează sistemul nervos şi împiedică pierderile de memorie.

„Sărurile minerale, fermenţii şi enzimele apărute din procesul de fermentaţie, precum şi vitamina U, vitamina antiulceroasă, care se distruge prin fierbere, transformă această zeamă într-un adjuvant nutriţional în tratarea bolilor ulceroase.

Varza murată este şi un bun probiotic, alimentul fiind ajutat în acest sens de acidul lactic, care acţionează ca un conservant. În varza murată se găsesc aşa numitele bacterii prietenoase, care au rolul de a regla flora intestinală.

Varza murată este ideală pentru constipație

Conţine foarte multe fibre şi de aceea ajută tranzitul intestinal. Consumul regulat de zeamă de varză murată poate ajuta la normalizarea digestiei, dar şi la prevenirea constipaţiei.

Recomand pacienţilor care doresc să scadă în greutate să consume varză şi zeamă de varză murată, pentru că stimulează arderea grasimilor şi normalizează apetitul″, a declarar Bălănică pentru csid.ro.

Atenție! Cei care au probleme cu rinichii și sunt hipertensivi, trebuie să sară peste pofta de a consuma varza murată. „Prin intermediul procesului de fermentaţie, izotiocianaţii joacă un rol important în eliminarea substanţelor cancerigene din organism, glucozinolaţii din varza murată ajută la activarea enzimelor antioxidante naturale şi flavonoidele protejează pereţii arterelor de daunele oxidative.

De asemenea, cei care au fost diagnosticaţi cu o boală cronică de rinichi trebuie să evite consumul în exces, deoarece conţinutul ridicat de sodiu accentuează simptomatologia, putînd chiar agrava afecţiunea.

Pacienţii cu afecţiuni tiroidiene ar trebui să se ferească să o includă în meniu, deoarece zeama de varză murată poate interfera cu secreţia de iod. Recomand în sezonul rece, când organismul este predispus infecţiilor respiratorii, o cură cu zeamă de varză, deaorece este bogată în vitamine şi minerale care contribuie la vitaminizarea organismului şi la intarirea sistemului imunitar″, a completat medicul nutritionist.