Societatea de Transport București (STB) are opt directori, unii dintre ei ajungând în funcții de conducere după ce au avansat de pe posturi de lăcătuși sau controlori. Potrivit declarațiilor de avere, pe lângă veniturile substanțiale încasate anual, directorii mai dețin și case, terenuri, mașini, bijuterii sau tablouri.
Consiliul de administrație al STB, principalul operator de transport public din București și Ilfov, este format din 15 membri. Opt dintre ei fac parte din conducerea executivă, Dintre aceștia Adrian Criț a adunat cea mai mare avere, pe lista sa numărându-se mai multe terenuri și imobile, dar și ceasuri, bijuterii și tablouri în valoare de 10.000 de euro.
În cadrul societății există 6 organizații sindicale în STB, dar numai Sindicatul Transportatorilor din București, cel condus de Vasile Petreanu, este reprezentativ.
O parte dintre directorii STB au vechime mare în companie, unii dintre ei chiar din vremea studenției sau imediat după absolvire, avansând în carieră de la lăcătuși sau controlori în funcții de conducere.
STB a trecut printr-o grevă majoră a angajaților, care a început în 20 ianuaie și a fost declarată ca fiinc ilegală. Timp de cinci zile, șoferii au refuzat să iasă pe traseu, iar transportul în comun în Capitală a fost paralizat complet. Greva s-a încheiat marți, 25 ianuarie.
Adrian Criț, cel mai bogat dintre cei opt directori
Adrian Criț este directorul general al STB în martie 2021. Este absolvent al Facultății de Inginerie Mecanică din cadrul Universității Politehnice București, are studii postuniversitare la Universitatea Națională de Apărare ”Carol I” și un master la Academia Națională de Informații ”Mihai Viteazul”.
A lucrat timp de 11 ani la Registrul Auto Român, respectiv din 1999 până în 2010, unde s-a angajat inițial ca inginer, ajungând apoi să conducă diverse departamente. În CV-ul său mai menționează că a fost director general al Regiei Autonome de Transport București (2010-2011), al Autorității Metropolitane de Transport București (2011-2012), iar din 2016 a ocupat funcția de consilier al directorului general al Registrului Auto Român.
Potrivit declarației de avere completată în 2021, Adrian Criț spune că deține, împreună cu soția, patru terenuri intravilane în București și alte două în județul Harghita. Mai menționează un apartament și o casă în Bucureștii Noi și un spațiu comercial în Harghita.
Mai are în proprietate un autoturism Toyota Corolla fabricat în 2006 și mai deține ceasuri în valoare de 5.000 de euro, dar și tablouri și bijuterii de alți 5.000 de euro. Mai deține și un portofoliu de acțiuni la SC INTERLOGISTIC AC SRL în valoare de 237.100 de lei.
La capitalul venituri declară că încasează anual 102.931 lei ca director general al STB și 47.807 ca consilier al directorului general al Registrului Auto Român.
Andrei Sorin este directorul direcției URAC (Uzina de Reparații - Ateliere Centrale) din cadrul STB din 2017. A absolvit Institutul Politehnic din București în 1991, iar de atunci lucrează la direcția URAC, pornind de la funcția de inginer. În declarația de avere menționează că deține două apartamente în București și are un venit anual de 83.952 de lei.
Cristian Ilaș este directorul direcției de Exploatare și Siguranța Circulației din 2021. A absolvit Universitatea Politehnică București, dar lucrează în cadrul STB (fostul RATB) de pe vremea când era student. Prima funcție deținută a fost cea de controlor.
Potrivit declarației de avere, acesta are un apartament în București și este proprietarul unui autoturism Dacia Sandero. În același document menționează venituri anuale de 68.496 de lei.
Daniel Florin Lupu, venituri din mai multe surse
Daniel Florin Lupu este directorul Direcției de Marketing Digital din cadrul STB și este membru al Partidului Mișcarea Populară (PMP). Este licențiat în teologie la Universitatea din Pitești, unde are și un masterat, dar a absolvit și Dreptul la Universitatea Titu Maiorescu din București. A urmat și un curs la Academia Națională de Informații ”Mihai Viteazul”, din București.
Potrivit CV-ului său, a ocupat mai multe funcții publice. A fost membru în consiliul de administrație al Companiei Municipale pentru Managementul Traficului București (2017-2020), a fost director general adjunct al Companiei Municipale Iluminat Public București (2018-2020), a fost vicepreședintele Autorității pentru Administrarea Activelor Statului (2020) și este, din anul 2020, consilier local la Primăria Sectorului 3.
Deține un apartament în București, dar și bijuterii în valoare de 6.500 de euro. Potrivit declarației de avere din anul 2021, obține venituri anuale de 88.116 lei de la Compania Municipală Iluminat Public, 2.190 de lei de la Primăria Sectorului 3 și 40.034 de lei de la Autoritatea pentru Administrarea Arhivelor Statului.
Lucian Mincu este directorul direcției de Infrastructură din cadrul STB din 2021. A absolvit dreptul în Craiova și are două mastere, la Facultatea de Mecanică și la Institutul de Științe Economice, ambele tot în Craiova. Din 2007 a lucrat în cadrul Autorității Rutiere Române, iar din 2012 în cadrul Inspectoratului de Stat pentru Control în Transportul Rutier. Deține un Land Rover fabricat în 2009 și declară venituri anuale de 66.588 de lei. Declară că nu are conturi bancare și nici alte bunuri.
Costel Sabarez este directorul direcției de Tehnică și Investiții din cadrul STB. Potrivit CV-ului său, a absolvit Institutul Politehnic București, dar și Academia de Studii Economice și are și un doctorat în transporturi la Universitatea Politehnică. A lucrat încă din 1980 în cadrul STB, prima dată ca lăcătuș.
Potrivit declarației de avere, deține două terenuri agricole în Dâmbovița și unul intravilan în Prahova. Are în proprietate și o casă și un apartament în București. Deține un Citroen Xsara Picasso fabricat în 2008 și notează venituri anuale de 78.025 de lei.
Mihaela Simion este șefa departamentului de Management al Resurselor Umane din cadrul STB. Este licențiată în jurnalism, la Universitatea de Vest din Timișoara și are un master la Școala Națională de Studii Politice și Administrative. De la absolvirea studiilor a lucrat doar la stat, în cadrul Primăriei Sectorului 2, Ministerului Mediului și Dezvoltării Durabile, iar din 2010 lucrează la STB.
Potrivit declarației de avere, deține o casă în Ilfov și conduce un Citroen C4 fabricat în 2012. Declară venituri anuale în valoare de 89.986 de lei de la Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public în București - Ilfov.
Mădălina Strateciuc este directoarea direcției Economice din cadrul STB. A absolvit Academia de Studii Economice în 1997, iar de atunci lucrează în cadrul STB. Deține un apartament în București și venituri anuale de 131.693 de lei.