Ce au mai făcut CHINEZII. Femeile nu mai pot fără aşa ceva

A devenit obişnuinţă, astfel că nimeni nu mai stă să se gândească cine a inventat aşa ceva.

Le-au dat culoare şi le-au transformat într-un must have al “ritualurilor” de înfrumuseţare: chinezii sunt cei care au inventat vopsirea unghiilor. “Oja de unghii” a fost inventată de chinezi în jurul anului 3.000 î. en. şi era un amestec făcut din albuş de ou, gelatină, gumă arabică şi ceară de albine. Chinezii adăugau la acest interesant amestec petale pisate de orhidee sau trandafir.

Despre incaşi

Nu numai chinezii foloseau oja de unghii, ci şi femeile Egiptului Antic. Regina Nefertiti, soţia lui Akenathon, îşi colora unghiile cu ojă în nuanţa roşu rubiniu, iar Cleopatra prefera unghiile în nunaţe stacojii. Şi aici clasa inferioară era defavorizată: femeilor de clasă inferioara li se permitea să îşi vopsească unghiile cu ojă doar în nuanţe pale.

Ca un fapt inedit, despre incaşi se spune că îşi decorau unghiile cu desene de vulturi, şi că nu se ştie modul în care făceau acest lucru. Revenind la chinezi, pasta obţinută era aplicată pe unghii şi lăsa o culoare care varia de la roşu la roz. Femeile nobile din Dinastia Chou (anul 600 î. en.) îşi colorau unghiile cu oja în tonuri de auriu şi argintiu. Într-un manuscris al Dinastiei Ming (secolul al XV-lea) apare citată oja de unghii de culoare roşie sau neagră, folosită de regalitatea din secolele anterioare. Femeilor din clasele de jos le era interzisă vopsirea unghiilor în culori strălucitoare.

Care e formula

Conform documentelor vremii, până în secolul al XIX-lea, în mai multe culturi unghiile erau colorate cu uleiuri sau lustruite cu piele de căprioară. Ceea ce poate fi numit “oja de unghii modernă” are însă o istorie foarte interesantă. În anii 20, fraţii  Revson fondau compania Charles Revson, ei lansându-se într-un domeniu nou pe atunci: vopsirea automobilelor. Au angajat-o pe Michelle Renard, make-up artist, căreia la un moment dat i-a trecut prin minte dacă tehnologia utilizată pentru vopsirea maşinilor poate fi folosită pentru a produce oja de unghii! Astfel, Michelle reuşea să creeze o ojă modernă, folosind nitroceluloza dizolvată în solvent, care era folosită pentru maşini, însă nu la fel de concentrată. Fraţii Revson au început să fabrice oja de unghii! Compania lui Charles Revson a devenit Revlon: S-ul a fost schimbat cu L, de la numele co-fondatorului Lachman. Prima ojă de unghii Revlon era scoasă la vânzare în anul 1932, iar actriţele de la Hollywood care au început să o folosească i-au adus succesul total.

Companiile cosmetice au preluat invenţia, iar formula pentru oja de unghii a rămas aproximativ aceeaşi cu cea inventată de Michelle Renard.