Tragedia de la Piatra-Neamț a îndoliat întreaga țară și a scos la iveală slăbiciunile și lipsurile sistemului medical. În urma incendiului izbucnit la Secția ATI a Spitalului Județean Piatra-Neamț, 10 persoane și-au pierdut viața, un medic a fost grav rănit, iar românii au rămas cu numeroase semne de întrebare.
Tragedia de la Secția ATI a Spitalului Județean Piatra-Neamț a scos la iveală, din nou, lipsurile sistemului medical. După acest incident absolut înfiorător, românii au rămas cu o mulțime de semne de întrebare. „Care a fost, de fapt, cauza incendiului”, „Ce se ascunde în spatele tragediei” sunt doar câteva dintre întrebările care, în ultimele zile, au stat pe buzele tuturor.
Într-un interviu acordat jurnaliștilor de la Monitorul Neamț, Florin Hozoc, omul de afaceri originar din Piatra Neamţ, cel care a donat spitalului judeţean un aparat de recoltat plasmă de la persoanele vindecate de Covid-19, face o “radiografie” a tragediei produse la Secţia ATI.
Modificările, venite din ordinul lui Arafat?
Întrebat de ce a fost nevoie de modificări la saloanele de terapie intensivă, Florin Hozoc a răspuns: „Pentru că pe 2 noiembrie 2020, Raed Arafat a ordonat tuturor unităților de primiri urgențe să preia toate cazurile aduse de ambulanțe, astfel încât în cel mult o oră, echipajul ambulanței să fie eliberat de pacient (Ordinul Comandantului Acțiunii nr. 4649281/02.11.2020). Efectele acestui ordin se coroborează cu menținerea deciziei de a direcționa pacienții COVID-19 doar la spitalele COVID și cele suport COVID, care deja aveau grad de ocupare de peste 80%.
În aceste condiții, ca să poți executa ordinul lui Raed Arafat, deși cele mai multe spitale aveau deja toate paturile ATI ocupate, era nevoie să mai faci niște modificări. Și nici măcar nu aveai timp să faci licitație, pantru a angaja o firmă specializată, pentru că ordinul intra în vigoare la data publicării lui.
Practic, deși toți medicii din prima linie cereau de luni bune și au sperat că, odată cu creșterea numărului de cazuri severe, se va decide ca toate spitalele să preia pacienți COVID-19 în sectiile ATI, Ministerul Sănătății și Raed Arafat au decis să forțeze spitalele COVID și Suport COVID, deja supra-aglomerate să preia în maxim o oră, toate cazurile prezentate la UPU. Imposibil!”
Ghid trebuia făcut încă de acum câțiva ani
„Era strictă nevoie ca specialiștii din Comisia ATI a Ministerului Sănătății să elaboreze un Ghid de reguli și normative, precum și recomandări tehnice, care să fie respectate de toate spitalele nevoite să-și extindă capacitatea de terapie intensivă. Acest Ghid trebuia făcut încă de acum câțiva ani; dar măcar să fi fost făcut și transmis spitalelor cel târziu în iunie-iulie.
Doar că acești specialiști ATI nu au făcut nimic din toate acestea. Și nici nu au organizat activități specifice de îndrumare și control privind extinderea capacității ATI pentru acele spitale, obligate să preia tot mai mulți pacienți, peste capacitatea lor”, a mai spus omul de afaceri, întrebat cine trebuia să elaboreze recomandările și normativele pentru lucrările de extindere a capacității saloanelor ATI și să urmărească respectarea strictă a acestora.
Cine trebuia să protesteze împotriva unor decizii greșite
Întrebat cine trebuia să avizeze deciziile MS și respectiv ordinele lui Raed Arafat și, eventual, cine trebuia să protesteze împotriva unor decizii greșite, omul de afaceri din Piatra-Neamț a precizat:
„Medicii ATI din Comisia de specialitate a Ministerului Sănătății sunt cei care ar trebui să fi avizat toate aceste decizii ale MS, privind preluarea în maxim o oră a tuturor pacienților prezentați la UPU, respectiv privind menținerea clasificării spitalelor în COVID, suport COVID și spitale „verzi”.
Deși medicii din prima linie protestau împotriva deciziilor MS și împotriva ordinelor semnate de Raed Arafat, tocmai pentru că acestea erau în măsură să forțeze peste limite atât capacitățile tehnice, dar mai ales resursa umană din spitalele COVID si Suport COVID, specialiștii din Ministerul Sănătății au girat aceste decizii care s-au dovedit greșite.
Mai grav, în timp ce se caută vinovații pentru incendiul de la Piatra Neamț, se mențin aceste decizii în vigoare: În continuare spitalele COVID și Suport COVID, deși pline ochi, sunt obligate să preia în maxim o oră orice pacient COVID adus la UPU de echipajele de ambulanță sau SMURD. De asemenea, pacienții diagnosticați cu SARS-COV-2 în alte spitale, considerate „non-COVID” sunt transferați cu ambulanțele tot la cele COVID sau Suport COVID, deși acestea nu au locuri disponibile, dar sunt obligate să îi primească și să elibereze ambulanțele în maxim o oră”.
Acestea sunt doar câteva dintre cauzele reale ale tragediei
„Semnalez astfel doar câteva dintre cauzele reale ale tragediei de la Piatra Neamț.
Dacă aceste cauze sunt ascunse în spatele unor vinovați de serviciu, care doar servesc interesele electorale ale unor politicieni aflați în campanie electorală, atunci să fiți siguri că în fiecare minut, poate lua foc în România câte un alt salon de ATI. Tocmai de aceea, sunt scârbit de declarațiile politice din ultimele zile, ale celor care ne arată niște vinovați deși ancheta nici măcar nu a început cu adevărat.
Ar trebui să căutăm cauzele reale, ca să putem stabili cât mai repede măsurile pe termen scurt și mediu, astfel încât să nu se întâmple și mâine același lucru, într-un alt spital”, a declarat Florin Hozoc.