Social
CE ar trebui părinţii să ştie despre păduchi. CÂT de eficiente sunt METODELE BĂBEŞTI
- Cristiana Mazilu
- 16 septembrie 2012, 11:34
Şi cei mai îngijiţi copii se pot alege cu păduchi. Se iau uşor, dar se scapă greu de ei. Soluţiile moderne de curăţat ajută, însă e nevoie de igienizarea întregii case pentru a evita reinfestarea.
Nu degeaba păduchii sunt asociaţi cu copilăria, ei fiind cel mai des întâlniţi la cei care merg la şcoală sau la grădiniţă. Problema devine actuală la fiecare început de an şcolar, când mii de copii sunt descoperiţi la controalele făcute prin şcoli cu o astfel de problemă.
Asta pentru că, la această vârstă copiii petrec foarte mult timp împreună, apropiindu-se mult unul de celălalt. Fetele sunt cele mai predispose să ia păduchi, pentru că au tendinţa de a împărţi lucrurile personale precum periile de păr, căciuliţele sau clemele.
Păduchii sunt insecte minuscule, de dimensiunea unui bob de susan care se prind de scalp şi gât, hrănindu-se cu sânge uman. Contrar credinţei populare, păduchii nu pot sări sau zbura pe o altă persoană. Ei se iau doar prin contact direct.
"Ei, la origine, stau la cei cu igienă precară, dar pentru că se transmit rapid ajung şi la cei care se îngrijesc", spune medicul de familie Remus Lupu
Cum îi recunoaştem
Senzaţia de mâncărime poate să apară şi la câteva luni de la infestare (apare mai ales în zona cefei şi a urechilor). O problemă severă poate fi alergia. De fapt, este vorba despre o alergie la muşcătura de insecte care va determina înroşirea zonei respective, iar scărpinatul va duce la apariţia unor răni la nivelul scalpului.
Deşi sunt mici, păduchii sunt relativ uşor de depistat cu ochiul liber. Ei pot fi de culoare albă sau gri. Dacă aveţi suspiciuni puteţi folosi un pieptene cu dinţii fini şi păduchii vor rămâne pe acesta.
"Ouăle de păduchi sunt lipite pe firul de păr şi pot fi uşor confundate cu mătreaţa. Diferenţa este că mătreaţa se află la baza firului, iar ouăle sunt lipite pe fir", mai detaliază medicul de familie.
În ceea ce priveşte tratamentul împotriva păduchilor, trebuie să vă asiguraţi că aţi eliminate atât lindinele (FOTO DREAPTA), cât şi adulţii (FOTO STÂNGA).
În farmacii, sunt o mulţime de produse care vă vor scăpa de problemă destul de uşor. Sunt cele mai sigure şi mai eficiente. În acelaşi timp, e de dorit să anunţaţi imediat şcoala ori grădiniţa pentru a pune punct focarului de infestare.
Trataţi toţi membrii familiei în acelaşi timp. Spălaţi hianle şi aşternuturile pe care le-aţi folosit în ultimele 48 de ore. Acesta este timpul maxim în care păduchii pot supravieţui fără o gazdă.
TRATAMENTE BĂBEŞTI PENTRU PĂDUCHI
Există numeroase metode alernative pentru a elimina păduchii, pe lângâ şampoanele de farmacie, care totuşi sunt cele mai sigure.
1.O variantă ar fi prepararea unui amestec dintr-o jumătate de lingură de eucalipt, rozmarin şi busuiocul cerbilor. Se adaugă două-trei linguri de ulei de măsline. Se întinde amestecul pe păr cu ajutorul unui pieptene şi se lasă peste noapte, protejând aşternuturile cu o cască de duş sau un batic.
2. "Se poate folosi, de asemenea, o soluţie preparată din oţet şi sare cu care se spală părul. Se pune pe păr şi se lasă circa 15 minute. Procedura se repetă de câteva ori. Folisiţi şi un pieptene cu zimţii deşi. Aşa puteţi scăpa şi de ouă", mai explică medicul Remus Lupu.
Recomandările noastre