Românii puteau după cumpărarea unei mașini rulate în țara noastră să treacă autovehiculul pe numele altorr persoane. Acest lucru se întâmpla atât în cazul direcțiilor de taxe și impozite, cât și în cazul direcțiilor de înmatriculări.
Proprietatul autovehiculului putea să observe la un moment dat că are de plătit amenzi peste amenzi fie pentru ITP expirat, pentru depășiri ale vitezei legale ori pentru lipsa rovignetei chiar dacă nu el era vinovatul. Autoritățile din Românir vor ca astfel de situații să nu se mai repete. Așadar, în Codul Rutier a fost introdusă în mai 2018 o nouă reglementare. Este vorba de „suspendarea înmatriculării auto”.
Suspendarea înmatriculării se referă la o operaţiune administrativă care constă în interzicerea temporară a dreptului de a pune în circulaţie şi a utiliza un vehicul pe drumul public. Noua reglementare mai prevede că în cazul în care se schimbă proprietarul autoturismului, autovehiculul va fi suspendat dacă noul deținător nu va cere Direcţiei de Înmatriculări, în intervalul de timp prevăzut de legislația în vigoare, transcrierea dreptului de proprietate.
Este important de precizat că această operaţiune nu este echivalentă cu radierea automobilului. Înmatricularea va rămâne valabilă, însă maşina nu va mai putea fi folosită până în clipa în care nu se va rezolva motivul pentru care a fost dispusă măsura suspendării înmatriculării. În plus, starea înmatriculării unei mașini se poate verifica direct pe site-ul oficial al DRPCIV.
Care sunt situațiile în care se aplică suspendarea înmatriculării auto
Există două situații în care poate interveni suspendare înmatriculării auto. Prima dintre acestea se referă la lipsa unui ITP valabil sau la anularea inspecției tehnice periodice (ITP) de către autoritatea abilitată (Registrul Auto Român). Cea de-a doua situație este când înmatricularea automobilului cumpărat nu este transcrisă pe numele noului proprietar în termenul legal de 90 de zile de la data achiziționării. A fost schimbat, recent, termenul pe care îl aveau șoferii pentru a face această acțiune. Ei dispuneau de maxim 30 de zile înainte pentru această operațiune.
Suspendarea înmatriculării încetează în momentul în care sistemul primește informațiile că mașina în cauză a fost înscrisă pe numele noului proprietar sau când a primit un ITP nou. În plus, este important de precizat că prevederea din Codul Rutier nu determină suspendarea plăţii impozitului pe respectivul automobil și nici nedatorarea impozitului auto.
Un conducător auto risă amenzi uriașe dacă este prins circulând pe drumurile publice cu o mașină care nu are ITP valabil sau cu un autovehicul care figurează în sistem că nu i-a fost transcris dreptul de proprietate în termenul legal de 90 de zile. Sancțiunile sunt cuprinse între 1.305 și 2900 de lei. În plus, proprietarul va rămâne fără certificatul de înmatriculare și fără plăcuțele cu numerele de înmatriculare. Cu alte cuvinte, șoferul respectiv nu va mai putea circula cu automobilul. Polițistul îi va elibera o dovadă, dar fără dreptul de a conduce, informează Ziarulunirea.ro.