Ce alternative există la testele efectuate pe animale?

Ce alternative există la testele efectuate pe animale?

Interesul pentru protecţia drepturilor animalelor şi eliminarea testelor care se fac pe acestea în diferite industrii economice, de la cosmetice la produse medicamentoase, reprezintă unul dintre obiectivele luate în considerare de europarlamentarii români.

Unul dintre aceştia, Daciana Sârbu, este de părere că "utilizarea animalelor în scopuri ştiinţifice nu este ambiţioasă".

Cu ocazia raportului Parish, referitor la protecţia animalelor, Sârbu a depus ieri o declaraţie scrisă, în care menţionează că "reglementarea europeană în domeniu ar trebui să fie mai ambiţioasă, astfel încât animalele să fie cât mai puţin folosite pentru experimente ştiinţifice şi în condiţii de minimizare a suferinţelor cauzate în acest proces".

12 milioane de animale în laboratoare

Membru titular în Comisia pentru mediu, sănătate publică şi siguranţă alimentară în Parlamentul European, Daciana Sârbu a prezentat astfel poziţia colegilor socialişti europeni, subliniind că sunt necesare investiţii mai mari în domeniul cercetării, astfel încât să se găsească alternative "la folosirea animalelor în scopuri ştiinţifice".

Europarlamentarul se declară ferm împotriva utilizării primatelor în cercetarea biomedicală, acceptând doar "necesitatea folosirii lor exclusiv în experimente referitoare la bolile mortale sau cele invalidante". Aceasta susţine că "din punct de vedere etic, trebuie să existe o limită superioară a durerii, a suferinţei şi a spaimei, limită peste care animalele nu trebuie niciodată supuse în cadrul experimentelor ştiinţifice".

Cele mai frecvente animale pe care se efectuează teste: - câini - pisici - maimuţe - iepuri (rozătoare)

Eforturile depuse în direcţia protecţiei animalelor sunt purtate şi la nivelul societăţii civile. Fundaţia internaţională Vier Photen, cu filială şi în România, poartă o amplă campanie de conservare a naturii şi de protecţie a animalelor. La nivel european, Vier Photen mai are reprezentanţe în Germania, Bulgaria, Olanda, Austria şi Ungaria. Printre campaniile realizate se află şi acest demers de eliminare a testelor pe animale, cu scopul de a schimba legislaţia la nivelul UE. În opinia acestora, peste 12 milioane de animale sunt folosite, anual, în diferite teste şi experimente.

“Spune NU testelor pe animale”.

În aprilie 2009, Vier Photen a lansat o petiţie online prin care cetăţenii europeni au fost invitaţi să semneze pentru îmbunătăţirea legislaţiei referitoare la experimentele pe animale.

Directiva 86/609, legea care reglementează aceste experimente, a fost concepută în urmă cu 20 de ani, iar cei care apără drepturile animalelor consideră că este depăşită (Andreea Dogar).

Cei interesaţi pot găsi mai multe informaţii pe makeanimaltestinghistory.org 

Crimă pentru lux În noiembrie 2008, fundaţia Vier Photen a lansat o altă campanie, legată de folosirea animalelor în producţia vestimentaţiilor din blană naturală. Evz.ro a realizat în acest sens o campanie în cadrul căreia s-a alăturat eforturilor de protejare a animalelor.

Citiţi mai multe despre campania: E corect să ucizi pentru lux? CITIŢI ŞI:

E corect să ucizi pentru lux? | VIDEO Blană naturală sau ecologică?

Chinchila, blană moale şi moarte programată

E corect să ucizi pentru lux?

Terorism în numele animalelor

Viaţă de cobai

Ne puteți urmări și pe Google News