Cele mai interesante povești trăite în timpul Revoluției din decembrie 1989 se strâng la Timișoara. O inițiativă locală vrea să scoată în față istorioile neștiute.
Asociația Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii (TM2021) a dat startul celei de-a doua ediții a proiectului Memoriile cetății - Memoria revoluției tale. Astfel, la 30 de ani de la Revoluție, se caută amintiri despre perioada de dinainte de 1989. Românii sunt invitați să contribuie.
”Memoria revoluției tale va fi o arhivă a memoriei colective ce va reuni laolaltă fragmente de amintiri. Așadar, timișorenii sunt invitați să scrie despre acele amintiri care păreau uitate: despre cum era viața obișnuită pe atunci, cum și cu ce se jucau copiii, cum se distrau adulții, despre sentimentele din zilele Revoluției sau despre zvonurile care circulau pe atunci”, a informat Asociația TM2021.
De fapt, toți românii își pot trimite, până în 20 octombrie, poveștile pe adresa de e-mail: memoriilecetatii@timisoara2021.ro cu subiectul: „Memoria revoluției tale”. Textele selectate vor fi publicate pe o platformă online, dar și într-un catalog tipărit.
”La 30 de ani de la Revoluție vrem să readucem în memoria colectivă mai mult decât evenimentele din acele zile. De aceea, Memoria revoluției tale va reflecta amintirile, poveștile personale care nu se regăsesc neapărat în cărțile de istorie, dar care surprind atmosfera vremurilor de atunci”, arată Simona Neumann, directorul executiv al TM2021.
În plus, o serie de cărți poștale realizate la Muzeul Consumatorului Comunist ce înfățișează obiecte din ”Epoca de Aur” vor circula prin cartierele din Timișoara în aceste zile, în cadrul proiectului Memoriile cetății, pentru a marca aniversarea Revoluției.