"Soni", cartea lui Andrei Ruse, are toate şansele să ajungă una "cult" pentru generaţia Yahoo! Messenger, cu fraze din ea puse la "status".
"Mă cheamă sonia. am 26 de ani. cancer la stomac şi încă şase luni de trăit. pe orgoliul meu îl cheamă patrocle. nu am puteri speciale, am verificat ". Aşa scrie Andrei Ruse, cu litere mici, dar asta n-are nicio importanţă. Aşa se scrie acum.
Andrei are 23 de ani, n-are cancer la stomac, un orgoliu imens, pe care nu ştiu cum îl cheamă, şi, probabil, încă destule de trăit & scris. E poet, şi încă unul al naibii de bun, poet publicat în volum, anul trecut, la „Vinea“. Prima lui carte a fost botezată provocator: „Black Job“. Ruse a făcut trecerea la roman brusc, entuziast şi nepregătit.
A lucrat jumătate de an la cartea care a ieşit acum mai bine de o lună la Tritonic, editură pentru care a şi muncit o vreme. Andrei Ruse are multe „proiecte“ în mediul on-line, site-uri literare, videopoeme (un mix fain de poezie, muzică şi imagini filmate cu camere pentru amatori) şi alte lucruri. Îşi promovează singur şi agresiv cartea, i-a făcut blog (soni.tritonic.ro), provoacă dezbateri în Club A. Se întâlneşte cu prieteni şi cu cititori care l-au cunoscut pe net şi vorbesc despre „Soni“. Dezbatere on-line
Romanul lui Ruse a ajuns repede un „must-read“ pentru generaţia care mănâncă grăbit, face dragoste grăbit, aleargă la muncă grăbit şi grăbit înapoi în case mici, de obicei garsoniere. Andrei l-a introdus în circuitul blogurilor în natură şi, deşi nu există o estimare exactă, este, poate, cartea cea mai dezbătută on-line de anul acesta sau de când există internet în România. Cine ştie?
Andrei Ruse a citit mult, a văzut filme bune şi încearcă să arate toate astea în „Soni“. Scrisul lui e influenţat masiv de Palahniuk şi Welsh, şi de o întreagă literatură urbanmizerabilistă de limbă engleză. Fata din povestea lui Andrei se trezeşte într-un joc al sorţii în care ne-am putea trezi oricând oricare dintre noi, deşi - cum spune Ruse - nu credem că ni se va întâmpla chiar nouă, pentru că, ştim din filmele de la Hollywood, totul se termină cu bine. „Soni“ are multe scăpări şi toate şansele să fie făcută praf de un critic experimentat. Nu contează. Ruse nu convinge că poate fi un romancier fin, dar printre rânduri se citesc o poezie şi o sensibilitate care-l salvează şi-l definesc. „Nu e nimic aici“
„Soni“ nu o să vă schimbe viaţa, e posibil să o citiţi doar pentru că e „la modă“, pentru că are mult sex, multe droguri şi puţină moarte, dar nici asta nu contează pentru autor. El vrea să spună ceva important, şi o urlă brutal şi precipitat, ca un tânăr grăbit ce este. A scris cartea asta pentru că oricum vom muri într-o zi (motivul pentru care şi Jack Kerouac a scris „On the road“). „Soni“ se poate rezuma şi într-o singură frază (dar ce frază!): „Nu e nimic aici, în afara dorinţei noastre de a muri cât mai târziu posibil“.
CV
Un autor specialist în virtual
Andrei Ruse s-a născut pe 16 decembrie 1985. în Bucureşti. Este inţiatorul şi administratorul mai multor comunităţi on-line (de exemplu, ROcultura - www.rocultura.ro), îndeobşte premiate la festivalurile dedicate blogurilor. Un autor specialist în mediul virtual, Ruse a debutat „pe hârtie“ cu poezie, la Editura Vinea, în 2007. Volumul „Black Job“ a fost distins cu premiul pentru debut la Premiile „Vinea“, ediţia a XVI-a. „Soni“ costă 32 de lei.