Omul căruia Ceaușescu i-a dezvăluit un mare secret. Întâlnirea a avut loc la București

Nicolae Ceaușescu. Sursa foto: Arhiva EVZ

În anii '70, Nicolae Ceaușescu își schimba abordarea față de marile puteri capitaliste. Scopul său era să atragă investiții din Statele Unite. La 29 ianuarie 1973, dictatorul român s-a întâlnit cu David Rockefeller, un bancher american influent. Această întâlnire a avut loc la București și a fost una semnificativă pentru ambele părți.

David Rockefeller era un nume cunoscut în lumea financiară. Era recunoscut nu doar ca un bancher de succes, ci și ca un lider al familiei Rockefeller. Aceasta era una dintre cele mai influente din America. Această întâlnire a venit ca urmare a unei invitații pe care Ceaușescu i-o adresase în timpul vizitei sale la Banca „The Chase Manhattan” în 1970. Atunci, Ceaușescu a căutat sprijin pentru a-și moderniza economia.

Vizita lui Rockefeller a fost văzută ca o oportunitate pentru România. Ceaușescu dorea să arate lumii că regimul său era deschis la colaborări internaționale. De asemenea, era o modalitate de a atrage capital american pentru diverse proiecte. Regimul comunist spera că prin atragerea investițiilor externe va putea stimula economia națională.

Nicolae Ceaușescu i-a făcut o mărturisire lui Rockefeller

„În cadrul discuțiilor au fost abordate probleme de politică externă (securitatea europeană, situația din Orientul Mijlociu și războiul din Vietnam), relațiile comerciale dintre cele două țări (importurile și exporturile erau în creștere, dar se aflau la un nivel nesatisfăcător pentru ambele părți: de la 25 milioane $ în 1969, la 104 milioane $ în 1972), absența clauzei națiunii celei mai favorizate și eforturile depuse în vederea acordării ei, efectele alăturării RSR la FMI și BIRD.

La un moment dat, Ceaușescu îi face o confidență lui Rockefeller referitoare la modul cum a sustras România de la SUA planurile unei instalații petrochimice, pe baza cărora noi am pus pe picioare «prima instalație petrochimică modernă». Spre sfârșitul întâlnirii, Rockefeller ridică problema colaborării celor două state în țări terțe din Lumea a III-a, o idee lansată în dezbatere de partenerul său de dialog”, potrivit  cercetatorului Mihai Burcea, expert în cadrul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc.

Ambiția dictatorului

În dialogul surprins în stenograma întâlnirii cu David Rockefeller, Nicolae Ceaușescu a prezentat ambițiile economice ale României. El a subliniat că țara are un program vast de dezvoltare economică, cu focus pe investiții. Ceaușescu a menționat construcția de întreprinderi moderne, bazate pe tehnologie avansat. Planurile includeau echipamente importate din SUA.

Dictatorul a făcut referire la prima instalație petrochimică adusă din Statele Unite, menționând că aceasta a fost obținută în ciuda embargoului impus de SUA. A subliniat dorința României de a importa mai multe instalații și mașini din SUA, indicând un plan de investiții de 15-17 miliarde de dolari până în 1975 și de 35-40 miliarde de dolari între 1975 și 1980. De asemenea, a menționat importanța irigațiilor în agricultură și colaborarea cu Anglia în acest domeniu.

Ceaușescu era optimist. Spunea că România ar putea atrage investiții de 300 de milioane de dolari sau mai mult, cu proiecția de a ajunge la 500 de milioane de dolari până în 1980.