Evenimentul Zilei > Politica > Ce a spus Klaus Iohannis despre eliminarea taxei radio-tv!
Ce a spus Klaus Iohannis despre eliminarea taxei radio-tv!

Ce a spus Klaus Iohannis despre eliminarea taxei radio-tv!

Prezent la dezbaterea cu privire la eliminarea taxei radio-tv, Klaus Iohannis a spus că ar fi promulgat legea, dacă nu s-ar fi regăsit şi cele două taxe.

Klaus Iohannis a declarat, joi, că ar fi promulgat legea prin care sunt anulate 102 taxe nefiscale, recent adoptată, dacă nu ar fi presupus şi eliminarea taxei radio-tv, informează agerpres.ro.

"Dacă nu ar fi fost printre aceste taxe cele două taxe care se plătesc pentru Televiziunea Publică şi Radioul Public, probabil că aş fi promulgat legea pur şi simplu, chiar dacă ar fi trebuit dezbătute anumite taxe", a adăugat Iohannis la o dezbatere cu privire la eliminarea taxei radio-tv.

Iohannis a ţinut să amintească faptul că eliminarea unor taxe a fost una dintre temele sale de campanie electorală.

"Această iniţiativă care a propus eliminarea unor taxe ar fi avut poate un impact foarte pozitiv dacă s-ar fi respectat câteva condiţii minimale, lucru care în esenţă nu ar fi rău, şi pot să spun foarte deschis că despre eliminarea unor taxe am scris şi eu în programul meu electoral anul trecut, spun şi eu ca şi mulţi români că avem prea multe taxe, trebuie să reducem dintre ele, să fie mai uşor de aplicat, să eliminăm o anumită birocraţie. Dar, din păcate, Parlamentul, dintr-un motiv pe care nu-l cunosc, bănuiesc că din cauza unui puseu, a intrat într-un procedeu de urgenţă. În două săptămâni, legea a trecut prin ambele Camere şi a primit şi vot final", a afirmat Iohannis.

Preşedintele a susţinut că a primit scrisori de la European Broadcasting Union (din care face parte şi TVR), dar şi del la alte organizaţii şi organisme internaţionale, prin care i se cerea să nu promulge acest act normativ. 

"Am aflat cu foarte mare surprindere că nici Televiziunea Publică, nici Radioul Public nu au fost consultate. Mi se pare o abordare ciudată, pentru că nu este vorba de două SRL-uri. (…) Această dezbatere, normal, ar fi trebuit să aibă loc înainte de a fi adoptată de Parlament (legea – n.r.). Dacă Parlamentul a considerat că le ştie pe toate, eu am considerat că nu le ştiu pe toate", a subliniat Iohannis.

Cu toate că şefii SRTv şi SRR nu sunt prezenţi la această dezbatere, cele două instituţii sunt reprezentate.