Evenimentul Zilei > Justitie > Ce a povestit „generalul ” Slăvoiu la DNA: interlopul Bîrcină avea un zăcământ de cărbuni
Ce a povestit „generalul ” Slăvoiu la DNA: interlopul Bîrcină avea un zăcământ de cărbuni

Ce a povestit „generalul ” Slăvoiu la DNA: interlopul Bîrcină avea un zăcământ de cărbuni

Într-o declarație dată pe 22 ianuarie 2015, Bartolomeu Săvoiu a arătat că în luna august 2014, judecătorul Toni Greblă, „cunoscând că este o personalitate, cu multe cunoştinţe în domeniul internaţional”, l-a rugat să-l însoţească peIon Bîrcină, în calitate de om de afaceri, la o expoziţie de franciză la Istanbul, motivaţia lui Greblă fiind aceea că Bîrcină şi însoţitorul său turc, Sevket Corekci, nu vorbesc engleza foarte bine.

„Suspectul a mai arătat că Toni Greblă l-a rugat, la începutul anului 2014, să găsească o bancă puternică, care să finanţeze o societate care are probleme de lichidităţi şi care are ca obiect de activitate creşterea struţilor pentru vânzarea la marile lanţuri de magazine, fiind vorba de societatea lui Denis Suraki, un apropiat al senatorului / judecătorului. Suspectul a mai arătat că, împreună cu Bîrcină ți Corekci, şi respectiv preşedintele Asociaţiei Române de Franciză, a mai participat la vizita din Turcia un cetăţean basarabean. În cadrul vizitei, Bîrcină s-a arătat interesat de afaceri cu cărbuni deoarece spunea că poate aduce cărbuni din Gorj deoarece este proprietarul unui zăcământ de cărbune”, se arată în referatul procurorilor.

Birou la Aviația Utilitară

În afară de această întâlnire, suspectul s-a mai întâlnit cu suspectul Bîrcină de vreo două ori la biroul său din Bucureşti – Băneasa (n.n. – din cadrul Aviaţiei Utilitare), unde au asistat SEVKET COREKCI, PRUNDIANU MIHAI şi FRÂNCU COSTIN, ocazie cu care s-a discutat despre potenţialul celui dintâi de a asigura zăcământ de cărbune pentru o centrală de transformare a gunoaielor sau cărbunelui în energie electrică şi vapori.

La un moment dat, SEVKET COREKCI i-a transmis că a găsit o municipalitate turcă importantă care este gata să investească în ideea centralei pe cărbune sau gunoaie, până la data audierii nematerializându-se nimic.