Ce a moştenit Kelemen Hunor de la Marko Bela

Ce a moştenit Kelemen Hunor de la Marko Bela

Kelemen Hunor îşi începe mandatul de preşedinte al UDMR cu restanţe pe relaţia cu Budapesta şi privind poziţionarea clară alături de PDL sau de alianţa PSD-PNL

După aproape 20 de ani de mandat al lui Marko Bela, preluarea frâielor UDMR de către Kelemen Hunor îl plasează pe acesta, dincolo de victoria categorică din Congres, într-o situaţie deloc confortabilă.

Odată cu instalarea în scaunul de preşedinte a început şi numărătoare inversă pentru rezolvarea problemelor Uniunii de care depinde practic menţinerea acesteia pe scena politică de la Bucureşti. Până la localele din 2012, deci în mai puţin de un an şi jumătate, Kelemen Hunor trebuie să găsească o soluţie pentru a conserva electoratul UDMR, asupra căruia a început deja ofensiva lui Laszlo Tokes, dublată de presiunea FIDESZ-ului, Budapesta forţând de altfel în timpul Congresului asumarea unei poziţii tranşante în relaţia cu partidul condus de Viktor Orban.

Dincolo de lămurirea relaţiei maghiaro-maghiare, Kelemen Hunor are de rezolvat problema româno- maghiară, printr-o opţiune clară privind continuarea colaborării cu PDL sau un viraj în tabăra PSD-PNL.

Clarificări pe relaţia cu FIDESZ

Kelemen Hunor a început şi a terminat campania internă în UDMR din poziţia continuator a politicii impuse de garda veche a Uniunii în frunte cu Marko Bela.

Opoziţia în interior s-a manifestat într-o primă instanţă prin vocea lui Laszlo Tokes, un apropiat al Budapestei, care a reclamat că prin păstrarea acestui status-quo se continuă "politica nomenclaturii UDMR" şi a plusat prin demararea procedurilor de înfiinţare a unui partid alternativă.

Presiunea FIDESZ a crescut odată cu înscrierea, pe ultima sută de metri, în cursa pentru şefia Uniunii a lui Olosz Gergely, care şi-a construit campania internă pe relaţia cu Budapesta şi Laszlo Tokes. În fapt, asumarea susţinerii lui Olosz a fost instrumentul prin care FIDESZ a forţat, chiar în cadrul Congresului, tranşarea relaţiei dintre partidul lui Viktor Orban şi UDMR.

În faţa celor 555 de delegaţi veniţi la Oradea pentru a alege noua conducere a Uniunii, vicepreşedintele FIDESZ Pelczne Gal Ildiko a condiţionat relaţia partidului său cu Uniunea de ruperea "dinastiei Marko" al cărei exponent este Kelemen Hunor. "Astăzi nu veţi alege un om, veţi alege o cale. Aveţi de ales între un drum greu, dar fără compromisuri, şi un drum uşor cu compromisuri mari şi mici. Dacă veţi alege prima cale, veţi avea în FIDESZ un partener", a spus Pelczne Gal Ildiko.

Răspunsul a fost clar, dat de la tribună, dar şi la vot. "Dacă au majoritate în parlamentul de la Budapesta, cred că sunt îndreptăţiţi să vină să ne dea nouă indicaţii aici în România. Nu asta înseamnă strategie naţională. Nici din Budapesta, nici din Bucureşti să nu ne dea nimeni indicaţii", a spus Laszlo Borbely, cel pentru care, în timpul negocierilor, s-a rezervat locul de vicepreşedinte politic al Uniunii.

Din partea delegaţilor, răspunsul a fost similar. Olosz Gergely a obţinut doar 47 de voturi, clasându-se pe ultimul loc în cursa pentru şefia UDMR, în urma lui Peter Eckstein Kovacs (118 voturi) şi a lui Kelemen Hunor (371 de voturi).

Între PDL şi USL

Dincolo de relaţia cu Budapesta, Kelemen Hunor trebuie să maximizeze profitul electoral al Uniunii printr-o opţiune clară de poziţionare fie în alături de PDL, fie în combinaţie cu noua Uniune Social-Liberală.

De altfel, liderii USL, Crin Antonescu şi Victor Ponta, a venit la Congresul UDMR pentru a-şi prezenta ofertele. Din partea PSD, cu garanţia că drepturile obţinute de minoritatea maghiară prin legea educaţiei vor rămâne bătute în cuie. "Drepturile câştigate (prin legea educaţiei - n.r.) nu se iau înapoi", a susţinut Victor Ponta.

Responsabil pe relaţia cu UDMR din partea USL, Crin Antonescu a ridicat ştafeta negocierilor, dând un ultimatum Uniunii să ia o decizie în următoarele săptămâni, altfel în 2012 rămâne în afara guvernării de al cărei câştig liberalii şi social-democraţii sunt siguri.

"Lucrurile nu pot continua aşa. Vă spun că putem mai târziu şi mai greu să schimbăm această situaţie fără UDMR în 2012. Putem să o facem mai trainic cu UDMR. Asta ne dorim, decizia e a dumneavoastră. Timpul ei ne interesează pe toţi. E o decizie pe care dumneavoastră nu o veţi lua în 2012, ci în următoarele săptămâni", a spus Antonescu.

În ciuda ofertelor ultimative, UDMR nu se grăbeşte să se urce în căruţa opoziţiei, chiar dacă la nivel local, filiale precum Bihor, Satu Mare şi Maramureş optează pentru o colaborare cu USL, formalizate prin protocoale. De altfel acestea vor fi chemate la ordine la Bucureşti pentru a clarifica lucrurile, în condiţiile în care, de la centru, cel puţin pentru moment, continuarea relaţiei cu PDL pare cartea ce poate garanta reprezentarea parlamentară a Uniunii după alegerile din 2012. Şi asta pentru că, dincolo de profitul guvernării pentru încă doi ani, UDMR ar putea rezolva problema marginalizării atât pe relaţia cu Budapesta, cât şi cu partidele de la Bucureşti. Cu PDL şi Traian Băsescu aliaţi, şi a relaţiei privilegiate a acestuia din urmă cu şeful FIDESZ Uniunea ar putea negocia mult mai uşor în perspectiva alegerilor o colaborare chiar şi cu un partid al lui Laszlo Tokes, pentru o participare comună la scrutinul viitor.

De altfel, din postura de preşedinte ales al UDMR, Kelemen Hunor s-a arătat dispus să deschidă uşile pentru FIDESZ şi Laszlo Tokes, trecând la capitolul "scăpări" intervenţia din Congres a vicepreşedintelui partidului lui Viktor Orban. "Refacerea relaţiei cu FIDESZ se poate face cu răbdare, înţelepciune şi deschidere. Eu nu sunt un om al ranchiunilor. Discursul vicepreşedintelui FIDESZ (care condiţiona relaţia cu UDMR de schimbarea gărzii lui Marko Bela -n.r.) l-am şi uitat. Cred că a fost, poate, o scăpare", a spus Kelemen Hunor.