Ce a fost înaintea "Versetelor satanice"

Ce a fost înaintea "Versetelor satanice"

INIŢIATIC. "Grimus", primul roman publicat de Salman Rushdie, este o aventură cu personaje stranii.

Seria de autor Salman Rushdie, din cadrul „Bibliotecii Polirom“, s-a îmbogăţit cu o nouă apariţie „incendiară“: „Grimus“, primul roman al celebrului autor musulman de origine indiană. Cartea a apărut acum 33 de ani şi a reprezentat începutul unei cariere literare excepţionale. Ea este tradusă acum din limba engleză de Daniela Rogobete (Editura Polirom, 39,95 lei) şi este prima nouă traducere din seria de autor Salman Rushdie, după apariţia, în iarnă, a controversatelor „Versete satanice“ (1988), pentru care autorul a primit o condamnare la moarte din partea ayatollahilor iranieni. „Grimus“ devine, astfel, al 11-lea titlu tradus la Polirom din opera lui Salman Rushdie. „Versetele satanice“ au apărut şi în România, în decembrie 2007.

„Umbra“ Simurgului

„Grimus“ este anagramarea cuvântului „Simurg“, numele unei păsări mitologice gigantice, protectoare, personaj în celebra epopee „Şah-Nameh“/“ Cartea Regilor“, scrisă de marele poet persan Firdousi (c. 935 - c. 1020-26). La 1.000 de ani după scrierea ei, cartea rămâne epopeea naţională persană şi este venerată şi în prezent de poporul persan (actualmente iranian).

În această epopee, imensă ca dimensiuni, benefica pasăre legendară Simurg protejează destinele câtorva generaţii de eroi, care asigură firul de legătură pentru a prezenta istoria poporului iranian, de la profetul Zoroastru până la dominaţia arabă.

CARIERĂ

Condamnat la moarte

Salman Rushdie s-a născut la Bombay în 1947. Debutează în 1975 cu „Grimus“, apoi se impune cu romanul „Copiii din miez de noapte“ (1981), distins cu Premiul Booker. Celebritatea îi aduce condamnarea la moarte pronunţată de instanţele islamice, care au considerat romanul „Versetele satanice“ (1988) blasfemiator. La noi au apărut: „Shalimar clovnul“, „Copiii din miez de noapte“, „Harun şi Marea de Poveşti“, „Versetele satanice“, „Pă- mântul de sub tălpile ei“, „Ruşinea“ şi „Grimus“.

Ne puteți urmări și pe Google News