Chromosphaera perkinsii, un organism unicelular descoperit în sedimentele marine de mică adâncime din jurul insulei Hawaii, a apărut pentru prima dată în urmă cu cel puțin un miliard de ani și a suferit diviziunea celulară pentru a produce ceea ce semăna cu un precursor de ou, scrie The Independent.

Oamenii de știință de la Universitatea din Geneva au descoperit că acest organism a format structuri multicelulare care au o asemănare izbitoare cu embrionii de animale. Rezultatele, publicate în revista Nature, indică faptul că oul a existat cu mult înainte de apariția primelor animale.

„Deși Chromosphaera perkinsii este o specie unicelulară, acest comportament sugerează că procesele multicelulare de coordonare și diferențiere sunt deja prezente la această specie, cu mult înainte ca primele animale să apară pe Pământ”, a spus autorul principal al studiului, Omaya Dudin.

Formele de viață unicelulare, cum ar fi drojdia sau unele bacterii, au apărut pe planetă cu mult înaintea organismelor multicelulare, cum ar fi animalele, care s-au dezvoltat dintr-o singură celulă ou, în creaturi complexe. Acest proces de dezvoltare embrionară a urmat etape foarte specifice despre care se știe că sunt surprinzător de similare între speciile de animale.

Oamenii de știință au bănuit că acest proces s-a dezvoltat mult mai devreme, cu mult înainte de apariția animalelor. Dar cum a avut loc exact această tranziție de la specii unicelulare la organisme multicelulare a fost încă foarte puțin înțeles.

„Ne întoarcem în timp cu peste un miliard de ani”

În noul lor studiu, oamenii de știință au evaluat forma de viață ancestrală C perkinsii, care s-a despărțit de linia evolutivă animală în urmă cu mai bine de un miliard de ani și au găsit informații cheie asupra mecanismelor de tranziție la formele de viață multicelulare.
Ei au aflat că, odată ce C. perkinsii a atins dimensiunea maximă, s-au împărțit fără să crească mai mult și au format colonii multicelulare asemănătoare cu stadiile incipiente ale dezvoltării embrionului animal.

Chromosphaera perkinsii Foto: Wikipedia

Coloniile formate din cel puțin două tipuri de celule diferite au persistat pentru aproximativ o treime din ciclul lor de viață. Potrivit acestora, modul în care aceste colonii se împart, cu o structură tridimensională distinctă, „amintește în mod izbitor” de etapele incipiente ale dezvoltării embrionare a animalelor, precum în oul păsărilor de mai târziu.

Pe baza acestei descoperiri, oamenii de știință au putut afirma că instrumentele genetice necesare pentru „fabricarea ouălor” existau cu mult înainte ca natura să „inventeze păsările”, adică în urmă cu mai bine de un miliard de ani. Spre comparație, prima pasăre a apărut în urmă cu 150 de milioane de ani, iar dinozaurii care se înmulțeau tot prin ouă, în urmă cu 235-245 de milioane de ani.

Cu toate acestea, este posibil ca mecanismele care stau la baza multicelularității să fi evoluat separat în C. perkinsii, iar cercetătorii au spus că speră că studiile suplimentare ale organismului vor arăta care este răspunsul cel mai probabil. Marin Olivetta, un alt autor al studiului, a explicat: „Este incitant, o specie descoperită atât de recent, care ne permite să ne întoarcem în timp cu peste un miliard de ani”.