Ce a făcut Nicolae Ceaușescu în ultimele sale zile. Știa că totul se va sfârși

Ce a făcut Nicolae Ceaușescu în ultimele sale zile. Știa că totul se va sfârși Nicolae Ceaușescu. Sursa foto: Arhiva EVZ

În cartea sa, „El și Ea. Poveștile soților Ceaușescu și ale politicienilor comuniști”, apărută la editura Evenimentul Zilei și Capital,  fostul ofițer de Securitate,  Adrian Eugen Cristea  oferă informații inedite despre viața cuplului dictatorial.  Cristea a creionat ultimele zile ale lui Nicolae Ceaușescu.

În perioada comunistă, Adrian Eugen Cristea a absolvit Şcoala de Ofiţeri de Marină Militară și Academia Navală, Facultatea de Navigaţie. A servit pe mai multe nave militare și a comandat o navă în Apărarea Apelor Teritoriale. A fost Comandant al unui Divizion de Nave Maritime şi Fluviale. După 15 ani în marină, a fost transferat la Departamentul Securităţii Statului.

Cristea a lucrat în Direcţia de Securitate şi Gardă Prezidenţială. A fost șef de serviciu și apoi director adjunct. A organizat și desfășurat activități de protecție a președintelui României, atât în țară, cât și în străinătate. A protejat președintele și familia acestuia. A cunoscut detalii din viața privată a familiei Ceaușescu și a publicat observațiile sale în câteva cărți.

Ultimele zile ale lui Nicolae Ceaușescu

Ultimele zile de viață ale lui Nicolae Ceaușescu, începând cu 18 decembrie 1989, au scos la iveală comportamente neobișnuite pentru un politician de rang înalt. Ministerul de Externe al României avea pe agendă, din septembrie 1989, o invitație de la președintele Iranului. Președintele Iranului fusese ales cu o lună înainte. Acesta l-a invitat pe Nicolae Ceaușescu să facă o vizită oficială în Iran.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Începând cu 17.12.1989 situația politico-socială din România, mai ales la București și Timișoara era deosebit de încordată. Informațiile ce i se prezentau aproape din oră în oră, erau explosive prin conținutul lor. Rezultă fără dubii dorința majorității cetățenilor ca Nicolae Ceaușescu și întreagă conducere a orânduirii comuniste să fie înlăturate.

Aceste nemulțumiri începuseră să se manifeste prin manifestații care nu mai puteau să fie stăpânite. În ziua de 17.12.1989 Nicolae Ceaușescu se hotărăște să plece în Iran într-o vizită de stat de trei zile. A plecat singur căci Elena Ceaușescu îl înlocuia rămânând în această perioadă șef al PCR și al României. În următoarea zi, pe 18.12.1989 la orele 09.00 avionul prezidențial decolează spre Teheran unde, la aeroport, era așteptat de președintele Iranului.”, a scris colonelul Cristea în lucrarea sa.

Pe 18 și 19 decembrie, Elena Ceaușescu a rămas la reședința din cartierul Primăverii. La fiecare deplasare, era însoțită de șase mașini cu ofițeri de securitate. Aceștia erau poziționați strâns în jurul mașinii ei. Agitația celor nemulțumiți creștea și riscul de acte de violență era mare.

De ce a plecat Ceaușescu în Iran?

Liderul comunist și-a ales un moment cel puțin ciudat pentru deplasarea în Iran. Acest lucru a ridicat semne de întrebare în epocă.

„De la Teheran, Nicolae Ceaușescu păstra o legătură telefonică permanentă cu soția sa, dar și cu alți oameni politici, dându-le indicații cum să acționeze. Cei din conducerea PCR se întrebau despre ce motive atât de importante îl determinaseră pe Nicolae Ceaușescu să plece în Iran? Sub aspect politic, nu avea nimic de câștigat, întrucât liderii din această țară erau potrivnici comunismului. Iar în domeniul economic, România putea oferi grâu și tractoare în schimbul petrolului. Dar aceste afaceri economice se puteau realiza și de către miniștrii de resort și ambasadă.

Pentru că nimeni nu găsea motivarea vizitei, au apărut formatorii ascunși de cauze, idei și scopuri care au și început să răspândească în rândul celor mulți:

- S-a dus ca să obțină de la iranieni un număr mare de mercenari care să lupte în România împotriva celor 60.000 de sovietici care doreau să fie adevărați turiști prin București și prin țară. Că Ceaușescu nu mai conta pe români, căci aceștia se găseau prea mult sub influențele străine ce urmăreau să schimbe regimul politic existent;

- Știind că urmează să cadă de la putere, Nicolae Ceaușescu a dus în lăzi, cu ocazia vizitei, o mare cantitate de aur în lingouri. Pe parcursul timpului, îl va vinde și va avea o viață îmbelșugată;

- România să înființeze împreună cu Iranul o bancă importantă la nivel internațional prin care să acorde împrumuturi în valută cu dobânzi scăzute.

În seara de 21 decembrie s-a reîntors la București. A fost așteptat pe aeroport de soție și alți importanți lideri politici. Și, totuși, de ce s-a dus în Iran? N-a dat nicio explicație.”, iși mai amintește fostul ofițer al Securității.

Dictatorul știa că totul s-a sfârșit încă de pe 21 decembrie

Soții Ceaușescu au rămas singuri și neputincioși. Nu se mai duceau acasă, de teama revoluționarilor. Nu mai aveau sprijin, nici măcar de la securitate. Sistemul informațional nu mai funcționa.

„În după-amiaza zilei de 21 decembrie 1989, soții Ceaușescu și-au dat seama că nu mai era nimic de făcut pentru a schimba ceva. Colaboratorilor și celor din Biroul Politic nu le spusese nimic despre discuțiile secrete avute cu conducătorii statelor occidentale. Rezulta clar că acești activiști nu prezentau încredere. Deci, era suficient că știa numai el. I-a lăsat să se descurce singuri, cu credințele și bănuielile lor.”, a mai spus Cristea.

După 22 decembrie 1989, Nicolae și Elena Ceaușescu au fugit de la București. Ei au fost capturați de armată în Târgoviște. Ceaușescu a fost acuzat de genocid și abuz de putere. Procesul a fost rapid și sumar. Nicolae și Elena Ceaușescu au fost condamnați la moarte. Execuția lor a avut loc pe 25 decembrie 1989. Au fost împușcați în curtea unei unități militare. Evenimentul a marcat sfârșitul regimului comunist în România. Televiziunile au difuzat imagini ale execuției. Aceasta a fost prima și ultima execuție televizată din România.

Cartea „EL și EA. Poveștile soților Ceaușescu și ale politicienilor comuniști” oferă relatări inedite despre ultimii zece ani din viața soților Ceaușescu și a familiei lor. Informațiile prezentate provin din diverse surse informative și tehnice. Autorul, bazându-se pe observațiile sale directe și pe cele ale altor ofițeri, completează relatarea cu propriile constatări din timpul activităților de protecție a personalităților importante din România și din alte țări. Cartea este disponibilă pentru achiziționare pe site-ul edituaradecarte.ro.