Secției pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a reliefat recent că anumiţi judecători din România nu percep termenul de redactare ca pe unul obligatoriu, dar se conformează când sunt confruntați cu riscul unor sesizări din oficiu.
Conform jurnaliştilor de la Lumea Justiţiei, în prim-plan apare Hotărârea nr. 996 din 21 iulie 2021 prin care a fost aprobat Raportul Inspecției Judiciare nr. 20-2970/2021. Documentul se referă la cauzele nerespectării termenelor de redactare a hotărârilor judecătorești în anul 2020.
Practic, CSM acuză judecătorii că nu ţin cont de lege. „Judecătorii nu percep termenul de redactare că pe unul obligatoriu, dar tind să se conformeze atunci când sunt confruntați cu riscul unor sesizări din oficiu”, se arată în documentul citat.
Astfel, în 2020 au fost înregistrate întârzieri de redactare a hotărârilor în 12% dintre dosarele soluționate. De altfel, luju.ro a relatat şi care sunt instanțele în care există cele mai mari probleme cu redactarea hotărârilor.
Lista cu instanţele care au probleme
„În aceeași Hotărâre nr. 996 din 21 iulie 2021, Secția pentru judecători oferă date privind instanțele unde s-au înregistrat cele mai mari întârzieri în motivarea hotărârilor judecătorești. CSM precizează că invocarea volumului mare de muncă nu poate justifica decât în mică măsură numărul de restanţe în redactarea hotărârilor.
În acest sens dă exemplul unor instanțe cu o complexitate redusă, dar care au întârzieri la motivări, precum: Curtea de Apel Constanța, Tribunalul Caraș Severin, Tribunalul Vrancea, Tribunalul Timiș, Judecătoria Aiud, Judecătoria Sibiu, Judecătoria Sectorului 3 București, Judecătoria Videle, Judecătoroa Zimnicea, Judecătoria Răducăneni, Judecătoria Râmnicu Vâlcea, Judecătoria Drăgășani, Judecătoria Toplița.
Încălcări grave şi repetate ale legii
De asemenea, există instanțe unde niciunul dintre judecători nu are redactate în termen toate hotărârile. Așa se întâmplă la Curtea de Apel Constanța, Curtea de Apel Iași, Tribunalul pentru minori Brașov, Judecătoria Aiud, Judecătoria Sibiu, Judecătoria Dragomirești, Judecătoria Răducăneni și Judecătoria Drăgășani.
De asemenea, Secția pentru judecători a CSM menționează că în 2020 s-au înregistrat întârzieri la redactarea hotărârilor în 12% dintre dosarele soluționate”, arată luju.ro.