Evenimentul Zilei > Politica > Ce a DECLARAT Raluca Prună astăzi la Parlament
Ce a DECLARAT Raluca Prună astăzi la Parlament

Ce a DECLARAT Raluca Prună astăzi la Parlament

Moţiunea simplă pe Justiţie depusă de PSD la Camera Deputaţilor a fost adoptată de plen cu 155 voturi "pentru". Anterior votului, Raluca Prună le-a spus deputaților că nu a preluat acest mandat pentru notorietate şi nu şi-a propus să fie populară.

"Nu am venit în acest mandat pentru notorietate şi nici nu mi-am propus să fiu populară, singura mea miză este să pun în slujba sistemului de justiţie şi a cetăţeanului, care beneficiază de acest serviciu public, priceperea mea şi a echipei mele. Muncim fără să fim obosiţi, sub imperativul unui mandat relativ scurt, cu multe aşteptări şi muncim pe baza unei competenţe tehnice, cu onestitate, în transparenţă şi mai ales în mod responsabil", a declarat astăzi Raluca Prună.

Moțiunea simplă s-a dezbătut săptămâna trecută, dar ministrul nu a reușit să ajungă la ședința de plen, fiind plecată din țară.  

Astăzi, ea a spus că moţiunea simplă îi oferă platforma cea mai bună pentru a explica ce a făcut până acum, arătând că a ştiut de la început că acest mandat nu va fi unul uşor. 

"Am anticipat şi critici constructive, şi comentarii maliţioase, şi ruperi din context. Mărturisesc, nu am anticipat nivelul acestora", a adăugat ministrul. 

Ea s-a referit la contextul politic şi social în care Guvernul Cioloş şi-a început activitatea. "Vă întreb pe dumneavoastră, doamnelor şi domnilor parlamentari, de ce avea societatea românească aşteptări atât de mari la 26 de ani de la recâştigarea democraţiei? De ce au simţit nevoia unei schimbări politice revendicate în stradă?, a întrebat retoric Prună. 

Prună a mai spus că mandatul său nu a avut şi nu are o miză politică partizană şi acest lucru îi permite să fie un om liber care îşi asumă declaraţiile. 

"Folosesc această libertate pentru a semnala restanţe enorme şi probleme ascunse sub preş timp de ani întregi. (…)Subliniez că în lipsa unui cadru predictibil, previzibil, chestiuni care au fost îndelung amânate ne-au obligat de multe ori să acţionăm în condiţii de criză pentru a rezolva urgenţe care decurg din restanţele acumulate ani întregi. Sunt aici în faţa dumneavoastră pentru că am avut curajul să spun într-un limbaj plastic că 'împăratul este gol'", a arătat Prună. 

Ministrul Prună a explicat contextul în care a făcut "acele declaraţii nepotrivite ca limbaj, plastic", formulate în plenul CSM şi care fac obiectul acestei moţiuni. 

"Declaraţia mea din plenul CSM din 6 octombrie trebuie interpretată în cheia îngrijorării mele ca ministru, bazată pe exemplele din trecut care au scos în evidenţă în mod repetat neputinţa guvernelor de a acoperi integral nevoile sistemului judiciar. Această neputinţă vine de la faptul că noi, ca ţară, nu avem o programare bugetară multianuală. Am folosit această paralelă între necesarul de noi locuri în penitenciar, necesarul de a reforma sistemul penitenciar şi necesarul de finanţare a investiţiilor din sistemul judiciar. Orice altă interpretare este un exerciţiu de decupare din context, de semiotică şi de analiză a plasticităţii în limbaj pentru care pledez vinovată", a explicat Prună. 

Ea a mai arătat că este deschisă clarificărilor. "Nu aş dori să planeze niciun fel de îndoială asupra credibilităţii mandatului meu. Întotdeauna cred că această credibilitate se bazează pe fapte, nu pe promisiuni", a încheiat Prună. 

Raluca Prună s-a adresat marţi deputaţilor după ce săptămâna trecută a lipsit de la dezbaterea moţiunii simple. 

Camera Deputaţilor a adoptat moţiunea simplă cu 155 de voturi 'pentru'.