Ce a cerut UDMR ca să-i dea Curtea Constituţională lui Boc

Ce a cerut UDMR ca să-i dea Curtea Constituţională lui Boc

Favorita preşedintelui Traian Băsescu pentru Curtea Constituţională (CC), Iulia Motoc, a primit ieri, la limită, votul din partea Senatului pentru un loc de judecător.

Negocierile pentru Curte s-au dus la sânge, ieri, în coaliţie, miza fiind recuperarea voturilor UDMR promise lui Teodor Meleşcanu (PNL) la Senat şi lui Valer Dorneanu (PSD) la Cameră. Ca să cedeze, UDMR a cerut un post de şef la Protecţia Consumatorilor şi a forţat, susţin surse din coaliţie, numirea conducerii Radioului - care revine Uniunii - la pachet cu cea a Televiziunii Române, până la sfârşitul lunii.

Numirea cu emoţii a lui Motoc l-a băgat ieri în priză pe premierul Emil Boc. Primul obstacol: convingerea UDMR, misiune cu atât mai dificilă cu cât UNPR-iştii lui Gabriel Oprea au insistat ca numirea lui Motoc să fie asumată oficial de partidul lor.

„Iulia Motoc e propunerea noastră pentru Curtea Cnstituţională, la care au achiesat şi colegii de la PDL şi nu invers”, a declarat pentru EVZ Liviu Câmpanu, liderul independenţilor din Senat.

Ne puteți urmări și pe Google News

Deşi anunţată de PDL, potrivit unor surse din coaliţie, Motoc a fost alegerea UNPR la sugestia lui Băsescu, viitoarea judecătoare lucrând în comisia de la Cotroceni pentru revizuirea Constituţiei, UDMR s-a lăsat însă greu, cerând la schimb un vicepreşedinte la ANPC.

Boc nu le-a dat însă nicio garanţie. „Chiar dacă noi vom fi solidari cu propunerea, Gyorgy Frunda va vota cu Teodor Meleşcanu”, a replicat, potrivit unor surse din coaliţie, Marko Bela. În cele din urmă, Iulia Motoc a reuşit să treacă de Senat, la limită, cu 71 de voturi.

Probleme la Cameră

La Camera Deputaţilor însă, opoziţia a încurcat socotelile Coaliţiei. Planul de a întoarce votul dat în urmă cu două săptămâni lui Valer Dorneanu în favoarea lui Ştefan Minea era, aseară, pe muchie de cuţit.

TROCUL PENTRU CURTE

Şefi noi la TVR şi Radio, până la sfârşitul lunii

„Victimă” a suprapunerii de interese peste Curte a ieşit ieri interimatul plănuit de PDL pentru TVR. Ca să fie de acord cu susţinerea judecătorilor avansaţi de PDL, UDMR nu a mai cedat şi la numirea pentru TVR, cerând în schimbul votului tranşarea la pachet a conducerii Radioului Public, post care i-ar reveni.

Astfel, potrivit unor surse din coaliţie, PDL a renunţat la ideea de a mai instala interimar la TVR, încercând în schimb să numească până la sfârşitul acestei luni întregul Consiliu de Administraţie (CA), pe algoritm parlamentar, conform vechii legi. Varianta ne-a fost confirmată de Raluca Turcan, preşedinta Comisiei de cultură din Camera Deputaţilor.

„La Senat se află legea nouă care a ieşit într-o formă mutilată şi nu se ştie ce susţinere va avea în plen. E foarte probabil ca numirile să se facă pe legea veche, aici existând două variante: fie numirea unui interimar, fie desemnarea întregului CA care, dacă va avea un calendar bine definit, se poate instala până pe 30 iunie”, a declarat Turcan.