Cu un grad de absorbţie al fondurilor structurale de doar 7%, România este codaşa Europei fiind în ultimii ani contributor net la bugetul UE. Propunerea de realocare a fondurilor e veche în istoricul discuţiilor cu Comisia Europeană. Guvernanţii vor transferarea acestora dinspre programe operaţionale mai puţin eficiente spre proiecte din sănătate sau chiar reabilitare termică.

"Vrem să facem propuneri CE în următoarea lună privind realocarea fondurilor", a spus Victor Ponta.

Intrarea în Schengen, în toamnă?

Tema Schengen n-a fost pe agenda discuţiilor de la Bruxelles, a spus Ponta. Rămâne să ne bazăm pe ceea ce s-a discutat recent în cadrul întrunirii miniştrilor de interne, care a avut loc la Luxemburg.

"Am avut discuţii informale pe tema Schengen şi sunt optimist. Au fost discuţii extrem de lungi şi tensionate. În urma deciziilor adoptate la consiliul miniştrilor de interne de la Luxembourg înţeleg că soluţia propusă de prezidenţia poloneză, şi anume intrarea României şi Bulgariei în Schengen în această toamnă cu frontierele maritime şi pe 31 martie cu frontierele terestre, are toate şansele să fie adoptată în toamnă", a spus premierul.

Pactul de creştere economică

Programul de 120 de miliarde de euro care va stimula creşterea economică la nivel zonei euro se va baza pe trei piloni.

Primul va fi creşterea capacităţii Băncii Europene pentru Investiţii cu 60 de miliarde de euro, la care se adăugă emiterea unor bonduri pentru proiecte în valoarea de 5 miliarde de euro şi încă 55 de miliarde de euro din realocări de fonduri europene care nu au fost utilizate şi nici nu mai pot fi utilizate de statele membre.

Nu se ştie cum se va face însă transferul fondurilor către ţările membre. Se cunoaşte doar modul în care BEI a alocat până acum fondurile: prin intermediul băncilor comerciale care i-au împărţit mai departe spre beneficiari.