Curtea Constituțională a reglementat o prevedere dintr-un act normativ datând din 1998 privind răspunderea materială a militarilor. Astfel, magistrații constituționali au admis, cu unanimitate de voturi, o excepţie de neconstituţionalitate şi a constatat că sunt neconstituţionale mai multe dispoziții prevăzute în Ordonanţa Guvernului nr. 121/1998.
Plenul CCR a luat în discuție excepția de neconstituționalitate a mai multor dispoziții din Ordonanța Guvernului (OUG) nr. 121/1998, privind răspunderea materială a militarilor. Curtea a admis o excepţie de neconstituţionalitate şi a decis că mai multe dispoziții cuprinse în art. 25, art. 27 - 43 şi art. 47 din actul normativ, sunt neconstituționale.
Excepția de neconstituționalitate a fost ridicată cu privire la articolul 43 din Ordonanța Guvernului nr. 121/1998, care prevede ca „în situația în care, după epuizarea acestor căi de atac, persoanele obligate la repararea prejudiciului în condițiile prezentei ordonanțe consideră că au fost lezate într-un drept legitim se pot adresa instanței judecătorești competente, potrivit legii”.
În esenţă, judecătorii Curții Constituționale a României au stabilit că răspunderea patrimonială pentru daune trebuie stabilită de către instanţele judecătoreşti. Potrivit art. 124 alin. (1) din Constituţia României, aceste instanțe înfăptuiesc justiţia în numele legii. În acest sens, magistrații au apelat la jurisprudența Curții Constituționale, în condiţiile definiției statului de drept, valoare consacrată prin art. 1 alin. (3) din Constituţia României.
„Prin urmare, reglementarea competenţei autorităţii pretins păgubite de a emite o decizie de imputare, precum şi conferirea caracterului de titlu executoriu al acesteia, prevăzute de art. 25 din OG nr. 121/1998, sunt distonante în raport cu principul statului de drept şi al securităţii juridice, inducând arbitrariu, subiectivism şi un caracter aleatoriu în desfăşurarea raporturilor de muncă, ceea ce este contrar art. 1 alin. (3) şi (5) din Constituţie”, se arată într-un comunicat de presă emis de Curtea Constituțională la finalul dezbaterilor.
Ce a mai stabilit Curtea Constituțională
Conform sursei citate, procedura de angajare a răspunderii materiale pentru militari are la bază art. 25 din OUG 121/1998. Drept urmare, CCR a stabilit neconstituționalitatea mai multor articole din actul normativ cu pricina.
„Având în vedere că procedura de angajare a răspunderii materiale a militarilor se grefează pe dispoziţiile art. 25 din OG nr. 121/1998, Curtea a constatat, pentru aceleaşi motive, şi neconstituţionalitatea art. 27 - 43 şi art. 47 din Ordonanţa Guvernului nr. 121/1998”, a mai anunțat CCR în comunicatul de presă.
Decizia Curții Constituționale este definitivă și, în general obligatorie. Aceasta va fi comunicată către Parlament, Guvern, dar și către instanța de judecată care a sesizat aspectele legate de neconstituționalitatea actului de reglementare. În acest caz este vorba despre Curtea de Apel București.