CCR a respins contestația privind Guvernul Ponta 3. Vezi reacția premierului

Curtea Constituțională a decis cu majoritate de voturi să respingă sesizarea PMP și PDL. CCR s-a întrunit sâmbătă, de la ora 10.00, pentru a stabili dacă Guvernul Ponta 3 a fost învestit în conformitate cu prevederile Legii fundamentale a României, Constituția.

UPDATE. Magistrații Curții Constituționale au decis, cu majoritate de voturi, că sesizarea parlamentarilor PMP și PDL este ”inadmisibilă”. Potrivit B1 TV, votul a fost de 8 la 1. ”Vă amintim că PDL a depus contestația la CCR înainte ca premierul Ponta să accepte intrarea în legalitate și să anunțe că va veni în fața Parlamentului pentru a își angaja răspunderea pe un program de guvernare.

Prin sesizarea depusă, PDL a obligat din nou la respectarea legii un partid, PSD, care și-a făcut un program din nerespectarea legii. Vă garantăm că PDL va urmări în continuare cu mare atenție toate încercările puterii de a ocoli sau slăbi legea”, se afirmă într-un comunicat de presă emis ulterior de PDL. Ponta: Un demers jalnic Primul ministru Victor Ponta consideră că demersul PDL la CCR privind validarea noului Guvern este jalnic și le-a mulțumit parlamentarilor liberali că nu s-au alăturat acestei sesizări.

"Vreau să le mulțumesc colegilor parlamentari liberali care nu s-au alăturat acestui demers absolut politicianist și stupid făcut de domnul Blaga și de șefa dânsului, doamna Udrea. S-au făcut de râs, e treaba lor. Era normal că atâta timp cât ai o majoritate clară în Parlament și cât s-au respectat procedurile constituționale trebuie să lași Guvernul să își facă treaba. De aceea spun că le mulțumesc colegilor liberali că nu s-au alăturat unui demers jalnic. Acum noii miniștri, ați văzut, au avut prima ședință. Săptămâna viitoare, la fel, intră în activitate", a afirmat Ponta după reuniunea OFSD desfășurată sâmbătă la Sala Palatului. Preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean a a declarat, sâmbătă, înaintea şedinţei acestei autorităţi, că sesizarea PDL şi PMP referitoare la guvernul Ponta 3 "are obiect" şi că în procedura Curţii nu există "renunţarea la judecată"

"Sesizarea are obiect. La procedura Curţii Constituţionale nu există renunţare la judecată. Aici nu vine omul că vrea să vină . În procesele civile este un principiu, cel al disponibilităţii. Poţi să renunţi oricând la judecată, inclusiv la drept.Aici, după ce suntem sesizaţi, trebuie să dăm o soluţie", a spus Zegrean, citat de Mediafax.

Întrebat care ar fi consecinţele admiterii sesizării PDL-PMP, Zegrea a răspuns: "Noi nu facem scenarii, noi aplicăm Constituţia. Să facem ca lumea să fie conformă cu Constituţia. În rest, noi nu facem scenarii".

De asemenea, Zegrea a spus că nu a primit textul noului program de guvernare. "N-am văzut programul. Am primit o scrisoare de la primul-ministru că programul a fost trimis la Parlament". Miercuri, președintele CCR mărturisea că nu s-a mai confruntat cu o astfel de situație. "Este o situaţie absolut nouă, astfel de situaţii nu am mai avut", spunea Augustin Zegrean.

Întrebat  dacă este posibil să cadă Guvernul în urma analizării sesizării referitoare la Hotărârea Parlamentului privind noua componenţă a Guvernului, Zegrean a spus: "Să dăm noi jos Guvernul? Nu, nu facem noi asta. Numai Parlamentul poate să dea jos Guvernul". Președintele Curții a ţinut să menţioneze că au fost şi alte ţări care au rămas fără Guvern pentru o perioadă.

"Vedeţi că au fost ţări care... De exemplu, Belgia, un an jumătate nu a avut Guvern şi se pare că a dus-o mai bine în perioada aia", a arătat Zegrean.

Întrebat dacă, în cazul în care efectele hotărârii privind noua componenţă a Guvernului sunt suspendate, Guvernul Ponta II rămâne în vigoare, Zegrean a spus că da, pentru că  acest guvern nu a fost demis. Şi judecătorul constituţional Petre Lăzăroiu a spus miercuri că CCR nu s-a mai confruntat cu o situaţie de genul celei apărute în prezent în cazul validării noului Guvern, aceasta fiind o problemă delicată, dar care trebuie rezolvată rapid. "S-au spus foarte multe lucruri pornind de la premisa că acordul încheiat între PSD și UDMR cu obligațiile asumate, obligații neasumate, de fapt, între cele patru formațiuni politice — pentru că aici nu e vorba doar de un acord al PSD, toată lumea a văzut, e un acord între toate cele patru formațiuni politice (PSD, UNPR, PC, UDMR — n.r.), creează obligații guvernamentale. Obligații guvernamentale noi, modificând în acest fel programul de guvernare cu care USL a câștigat alegerile și a fost validat în Parlamentul României în 21 decembrie 2012. Deci, până la urmă, acesta este fondul", a explicat liderul deputaților democrat-liberali, Gheorghe Tinel, citat de Agerpres.

Liderul grupului PDL din Camera Deputaților precizat că sesizarea la CCR privind noul Guvern este semnată de 52 de deputați.