Editura Evenimentul si Capital

O aberație: CCR a devenit arbitrul absolut al bătăliilor politice din România ultimilor ani. România lui Cristoiu

Autor: | | 5 Comentarii | 5714 Vizualizari

Ca de obicei, miercuri, 18 iulie 2018, dimineața, pentru a vedea ce evenimente sînt anunțate pentru întreaga zi, am accesat site-ul Mediafax. Al Mediafax și nu altul, pentru că, parcurgîndu-l, sînt sigur că nu voi întîlni vreo știre falsă ( a se observa că nu folosesc izmenitul fake news, care dă minciunii o poleială de import) sau și mai rău, una prin care sughițul unui politician de pe facebook devine veste de importanța venirii Celor Trei Magi.

Lectura site-ului Mediafax m-a făcut să tresar:

Cel puțin trei evenimente erau anunțate ca vizînd Curtea Constituțională a României.

Potrivit site-ului, CCR urma să se pronunțe asupra Legilor Justiției, asupra legii privind modificarea Codului de procedură penală, asupra legii privind Fondul Suveran de Investiții. După amiază, am aflat, tot de pe siteul Mediafax și rezultatele dezbaterilor de la CCR:

Legea Fondului Suveran a fost respinsă.

Legile Justiției și Legea de modificare a CPP au fost amînate pentru la toamnă.

Din cîte știam, aceste legi trecuseră prin Parlament.

Fuseseră temeiuri de controverse de la Tribună, de mobilizare a majorității, de acțiuni ale Opoziției, după ce străbătuseră lungul și complicatul drum al procedurilor de avizare.

Adoptarea lor fusese rodul activității depuse de Parlament, potrivit Constituției, principala instituție a democrației românești, mandată de români, prin alegeri libere și corecte, să dezbată și să voteze proiecte de legi.

O muncă zadarnică.

Ca urmare a sesizărilor lui Klaus Iohannis și ale Opoziției, aceste legi au fost votate degeaba.

Și cînd te gîndești că pentru votarea lor s-au cheltuit nu numai energie, inteligență și talent, dar și bani ( Parlamentul costă), mă întreb, ca orice om de bun simț, de altfel:

Dacă ele au fost respinse sau amînate de CCR, nu era mai bine dacă Parlamentul nu se mai ostenea să le dezbată și să le voteze?

Nu puteau fi ele trimise direct la CCR? Și dacă o lege depinde de CCR și nu de Parlament, ce rost mai are să facem alegeri libere și corecte pentru Parlament? N-ar fi mai bine să desființăm Parlamentul?

Îl desființăm și lăsăm doar CCR.

Momentul de miercuri, 18 iulie 2018, îmi amintește de momentul de miercuri, 30 mai 2018, cînd întreaga Decizia CCR în chestiunea Codruța Lovesi a fost așteptată mai ceva decît comunicările lui Moise de după întîlnirea cu Dumnezeu de pe Muntele Sinai.

Nici o instituție a democrației noastre – nici Parlamentul, nici Guvernul, nici Președinția – n-au avut în ultima vreme povara responsabilității de a decide în chestiuni pe care deseori doar referendumul le poate tranșa.

O chestiune de importanța celei privind revocarea Codruței Kovesi, chestiune divizînd societatea, chestiune cu implicații uriașe pentru scena social-politică, a revenit spre soluționare cîtorva oameni. Și dacă aceștia ar fi fost investiți cu Duhul Sfînt al Apostolilor, n-ar fi fost normal ca o astfel de decizie să cadă pe umerii lor. Fie și pentru că ei au fost numiți și nu aleși.

Adăugînd momentului Codruța Kovesi pe cel de miercuri, 18 iulie 2018, moment prin care legi votate de Parlament au fost blocate de CCR, simțim nevoia să atragem atenția asupra unui proces antidemocratic din ultimii ani:

Forțele politice în dispută nu mai apelează la Popor pentru a tranșa conflictele, ci la CCR.

Repetînd în chip mai dramatic situația din anii 1990-1996, scena noastră politică surprinde o confruntare inegală între o majoritate parlamentară zdrobitoare, dublată de o majoritate zdrobitoare în administrația locală și o minoritate parlamentară măruntă din toate punctele de vedere: al numărului, al unității de acțiune, al inteligenței politice.

Incapabile să facă față acestei majorități parlamentare, PNL și USR apelează la mijloace disperate, ineficiente tocmai prin impresia de disperare.

Între aceste gesturi de bătălie politică apelul la CCR ocupă un loc de frunte. Orice contestare a unei decizii începe și din nefericire se termină cu invocarea CCR. Culmea a fost atinsă de inițiativa de a trimite la CCR hotărîrea Parlamentului care consemnează alcătuirea CND după ce organismul a îndrăznit să-l amendeze pe Însuși Klaus Iohannis, pentru PNL și USR, un fel de Mărit Padișah de etnie neamț. Despre transformarea CCR în chip absurd într-un arbitru absolut al vieții noastre politice am scris în nenumărate rînduri. Repet, riscînd acuzația de autoplagiere, ceea ce am afirmat pe cristoiublog. ro. În structura de Putere din România postdecembristă CCR a fost gîndită ca o instituție cu o vădită notă de specialitate. Misiunea ei a fost și este de a verifica prin raportare la Constituție legile votate de parlament, deciziile Parlamentului. Se înțelege de la sine că imaginea ideală a CCR e una de conclav de înțelepți într-ale Constituției, de bărboși doldora de carte, reuniți în conclavuri din care un ageamiu într-ale dreptului Constituțional n-ar înțelege nimic dacă ar trage cu urechea la discuțiile din sala cu ușile și ferestrele zăvorîte. Din start, așadar, CCR a fost investită cu o putere de specialitate și nu cu o putere politică. Desemnarea membrilor CCR a fost stabilită însă ca o operațiune pur politică. Așa s-a ajuns ca în CCR să fie și persoane onorabile, dar fără nici o legătură cu Dreptul constituțional, unele pur și simpul de extracție politică. Și așa s-a ajuns ca unele decizii ale CCR să fie dependente nu de confruntarea de argumente teoretice din ședință, ci de confruntarea de interese politice dintre membrii instituției.

Atentă la echilibrul puterilor în stat, prin care se cere imperios ca nici o putere să nu domine asupra celeilalte, Constituția din 1991 prevedea la articolul 145 în privința deciziilor vizînd legile și regulamentele Camerelor:

S-a anuntat ORA DE START! Cand SE JOACA Simona Halep-Serena Williams in OPTIMI la Australian Open!

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI